Haagský tribunál potvrdil trest dvom bosnianskym Srbom

Odvolací senát Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) potvrdil, viac ako dve desaťročia po bosnianskej vojne, tresty 22 rokov väzenia pre niekdajšieho bosnianskosrbského ministra vnútra Miča Stanišiča (62) a vtedajšieho šéfa bosnianskosrbskej polície Stojana Župljanina (64).

30.06.2016 22:47
debata (48)

Oboch blízkych spolupracovníkov bývalého bosnianskosrbského prezidenta Radovana Karadžiča ICTY už skôr uznal vinnými z trestných činov vraždy, mučenia, vyhnania a prenasledovania príslušníkov chorvátskej a moslimskej komunity.

Informovali o tom balkánske spravodajské internetové servery, ako aj tlačová agentúra DPA. Podľa inštitúcie so sídlom v Haagu patrili obaja obžalovaní do „zločineckého zoskupenia“ okolo Karadžiča, ktorého už skôr odsúdili na 40 rokov väzenia, teda skupiny, ktorá chcela s využitím rozsiahleho a systematického teroru a násilia zriadiť etnicky čistý štát Srbov.

Obžaloba sa v danom procese opierala predovšetkým o zločiny v obávaných táboroch bosnianskych Srbov – Omarskej, Keraterme a Trnopolji, v ktorých sa tisíce občanov nesrbského pôvodu stretli s bezpríkladným násilím. Ženy boli systematicky znásilňované, muži masovo popravovaní.

Kým Stanišič sa v roku 2005 rozhodol dobrovoľne sám vydať do rúk tribunálu, Župljanina o tri roky neskôr zadržali v Srbsku, ktoré ho následne vydalo na trestné stíhanie do Haagu. Obaja od začiatku procesu zdôrazňovali svoju nevinu.

Zatiaľ nie je známe, kde si táto dvojica odpyká dlhoročné tresty odňatia slobody.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #ICTY