V Turecku zabili organizátora februárového atentátu v Ankare

Pri protiteroristickej operácii na juhovýchode Turecka bol usmrtený organizátor februárového teroristického útoku v Ankare, pri ktorom zahynulo 28 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tureckých predstaviteľov.

01.07.2016 10:40
debata (5)

K útoku namierenému na vojenskú kolónu sa vtedy prihlásila skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK), ktoré dlhodobo bojuje proti tureckej vláde.

„Mehmet Şirin Kaya, organizátor samovražedného útoku proti vojakom, ktorý sa odohral v Ankare 17. februára, bol zabitý pri protiteroristickej operácii v Lice v Diyarbakire,“ povedal nemenovaný turecký predstaviteľ novinárom. Kedy presne ku smrti muža došlo, ale už neuviedol.

Skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK) uviedla, že atentát je odvetou za vojenské operácie, ktoré proti kurdskej menšine na východe krajiny vedie turecká armáda z rozkazu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. TAK podnikajú bombové útoky namierené proti tureckým ozbrojeným zložkám už niekoľko rokov. V Ankare nespáchali atentát po prvýkrát a ich bomby explodovali aj v ďalších veľkých tureckých mestách, vrátane Istanbulu.

Turecko je po vlne útokov z posledného obdobia neustále vo zvýšenej pozornosti. Atentáty majú na svedomí nie len kurdskí útočníci, ale i islamskí radikáli. Posledný útok v utorok na istanbulskom letisku si vyžiadal najmenej 44 obetí. Podľa vlády za ním stáli ozbrojenci z Islamského štátu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ankara #Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK)