V Rusku sa stratilo protipožiarne lietadlo s desiatimi ľuďmi

Na Sibíri sa stratilo protipožiarne lietadlo s desiatimi ľuďmi na palube. Iljušin Il-76 ráno vyletel hasiť lesný požiar v okolí Irkutska, ale v stanovených časoch posádka nenadviazala spojenie s dispečermi pozemnej základne. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na úrady.

01.07.2016 11:38
Il-76, protipožiarne lietadlo Foto:
Iljušin Il-76 vyletel hasiť lesný požiar v okolí Irkutska. V stanovenom čase však posádka nenadviazala spojenie s dispečermi pozemnej základne.
debata (3)

Po nezvestnom lietadle pátra lietadlo lesnej stráže a vrtuľník Mi-8 ministerstva. Daná oblasť je ale podľa agentúry Interfax zahalená dymom z požiaru. Vyraziť sa chystajú ďalšie pátracie skupiny, vrátane stovky záchranárov z Moskvy. Na ceste je špeciálna výsadková jednotka hasičov.

Protipožiarne lietadlo sa stratilo pri dnešnom druhom vzlete. „Lietadlo uskutočnilo prvý úspešný let k haseniu lesných požiarov okolo štvrtej ráno moskovského času (asi 2:00 SELČ), potom sa vrátil a okolo piatej po druhýkrát vzlietol. Potom však zmizol (z obrazoviek radarov),“ povedal agentúre nemenovaný záchranár.

Posádka sa ozvala dispečerom pred šiestou ráno, ale žiadne ťažkosti nehlásila. O pol hodiny neskôr, keď bol stroj vo výške 3 000 metrov, sa spojenie prerušilo. V ďalších dohodnutých termínoch posádka už spojenie nenadviazala. Lietadlo bolo podľa agentúry TASS technicky v poriadku, k ďalšej plánovanej kontrole mal ešte rezervu takmer 270 letových hodín.

V okolí Irkutska vyčíňa na ploche bezmála 9 000 hektárov desiatka lesných požiarov, vrátane štyroch v rezervácii pri jazere Bajkal, v ktorého okolí sa teraz stratilo i protipožiarne lietadlo. Gubernátor oblasti v polovici júna vyhlásil stav núdze. Celkom teraz úrady v Rusku evidujú viac ako stovku lesných požiarov na ploche 38 000 hektárov.

Rusko každý rok zaznamená viac než 18 000 lesných požiarov, štyri pätiny spôsobia ľudia, poznamenala agentúra AFP. Protipožiarna verzia ťažkého dopravného lietadla Il-76 môže prepravovať 42 000 litrov vody, dodala agentúra AP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lietadlo #IL-76