Pri útokoch na Západnom brehu zomreli ďalší ľudia

Pri Hebrone na Západnom brehu Jordánu ráno zastrelili Palestínčanku, ktorá zaútočila nožom na izraelské policajtky. Popoludní potom opäť pri Hebrone zaútočil ozbrojený Palestínčan na izraelský automobil, jedného z pasažierov zastrelil a troch zranil. Útočník utiekol. Izrael sa rozhodol uzavrieť oblasť Hebronu a tiež obmedziť prevod výnosov z daní vyberaných pre palestínsku samosprávu. K podobným odvetným opatreniam pristúpil už v minulosti.

01.07.2016 19:20
izrael, palestína, hebron Foto: ,
Popoludní začal na cesty v blízkosti Hebronu strieľať na motoristov ozbrojený Palestínčan. Jedného muža zabil a ďalších troch pasažierov zranil.
debata (5)

Oba útoky nasledujú po štvrtkovej akcii, pri ktorej mladý Palestínčan v židovskej osade Kirjat Arba na Západnom brehu dobodal trinásťročnú osadníčku. Na mieste ho zastrelili.

Žena, ktorá pochádzala z tej istej dediny ako muž, ktorý útočil vo štvrtok, ráno vyvolala podozrenie izraelskej hliadky na kontrolnom stanovišti pri Hebrone. Policajná hovorkyňa Luba Samriová povedala, že ženu odviedli do miestnosti a chceli ju prehľadať. Ona však vytiahla nôž proti jednej z policajtiek. „Druhá rýchlo zareagovala a na teroristku vystrelila,“ oznámila hovorkyňa.

Podľa palestínskych úradov bola útočníčkou dvadsaťsedemročná žena z dediny Bání Naím, odkiaľ pochádzal aj devätnásťročný mladík, ktorý zabil osadníčku. Do domu jej rodiny prišiel vyjadriť sústrasť premiér Benjamin Netanjahu. Palestínčan dievča dobodal, keď spala vo svojej izbe.

Popoludní začal na cesty v blízkosti Hebronu strieľať na motoristov ozbrojený Palestínčan. Jedného muža zabil a ďalších troch pasažierov zranil. Je medzi nimi jedna žena, ktorej zranenia sú vážne. Podľa izraelských médií boli všetci príbuzní. Incident sa stal 15 kilometrov od osady Kirjat Arba. Armáda po strelcovi pátra a v oblasti Hebronu postavila nové hliadky.

V reakcii na sériu incidentov sa izraelská vláda rozhodla vyslať dva vojenské prápory na zabezpečenie kontroly nad Hebronom. Zároveň zníži množstvo prevádzaných peňazí do palestínskej štátnej kasy o sumu vyplácanú palestínskym väzňom v Izraeli či príbuzným väznených či zabitých radikálov. Zdôvodnila to tým, že palestínska samospráva tým povzbudzuje Palestínčanov k útokom. Mesačne prevádza Izrael palestínskej samospráve približne v prepočte 130 miliónov dolárov.

Podobné izraelsko-palestínske útoky pokračujú od minulej jesene. Za ten čas zabili Palestínčania 34 Izraelčanov, dvoch Američanov a dvoch občanov Eritrey a Sudánu. O život prišlo tiež viac ako 200 Palestínčanov. Jednotlivci väčšinou útočia nožom, začiatkom júna sa však v Tel Avive aj strieľalo.

Prvé útoky sa začali vlani v atmosfére napätia, ktorú vyvolali spory okolo statusu posvätných miest na Chrámovej hore v Jeruzaleme. Násilie však pokračuje a palestínske vedenie ho pripisuje beznádeji, ktorá panuje medzi mladými Palestínčanmi pre neriešené otázky palestínskej štátnosti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Izarel