Nová Thatcherová? Mayová má najväčšiu podporu na úrad britského premiéra

Britská ministerka vnútra Theresa Mayová má vo svojom ťažení za predsedníckym postom Konzervatívnej strany a tým aj úradom premiéra oproti ostatným štyrom kandidátom zďaleka najväčšiu podporu. Podľa britských médií sa za ňu už postavilo najmenej päť členov kabinetu a pätina konzervatívnych poslancov.

01.07.2016 20:30
theresa mayová Foto: ,
Britská ministerka vnútra Theresa Mayová.
debata (6)

Denník Daily Mail označil Mayovú za jedinú z pätice uchádzačov o kreslo premiéra, ktorá má dostatočné kvality viesť Spojené kráľovstvo. Navyše podľa denníka svojou vážnosťou a rozhodnosťou vyvoláva spomienky na prvú a doteraz jedinú britskú premiérku Margaret Thatcherovú.

„Daily Mail je presvedčený o tom, že iba pani Mayová má tie správne kvality, formát a skúsenosti, aby zjednotila stranu aj krajinu,“ napísal v komentári denník zameraný proti EÚ. Po bulvári The Sun je druhým najčítanejším v krajine. Daily Mail v Mayovej vidía človeka, ktorý je schopný presadiť nový a čestný politický prístup. Medzi jej kvality takisto zahrnul morálku vo verejnej službe, názorovú pevnosť, obrovské odhodlanie tvrdo pracovať či pozornosť pre detail.

Za Mayovú sa doteraz postavilo viac ako 70 konzervatívnych poslancov, ktorí v utorok začnú s postupným vyškrtávaním z terajšej päťčlennej kandidátky. Výsledkom budú len dvaja kandidáti, z ktorých potom nového predsedu vyberú korešpondenčne členovia strany. Víťaz bude známy 9. septembra.

Najnovšie prisľúbili podporu Mayovej ministri obrany a dopravy Michael Fallon a Patrick McLoughlin. „Theresa je tou najlepšou osobou, ktorá povedie náš odchod z Európskej únie a opätovné získanie suverenity a ktorá zároveň ochráni náš ťažko nájdený hospodársky rozkvet,“ uviedol Fallon.

O kreslo ministerského predsedu sa chcú uchádzať tiež minister pre zamestnanosť a penzijnú reformu Stephen Crabb, niekdajší minister obrany Liam Fox, minister spravodlivosti Michael Gove a námestníčka ministerky energetiky Andrea Leadsomová. Do boja naopak prekvapivo nevstúpil niekdajší starosta Londýna a jeden z najväčších zástancov vystúpenia Spojeného kráľovstva z únie Boris Johnson.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová