Prieskum: Tretina Britov neverí, že brexit skutočne nastane

Viac ako tretina britských voličov nie je úplne presvedčená, že Británia napokon Európsku úniu skutočne opustí. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnil spravodajský server BBC. Briti sa minulý týždeň v referende vyslovili za odchod z EÚ. Takzvaný brexit podporilo asi 52 percent hlasujúcich.

02.07.2016 10:39
Británia, brexit, Foto: ,
V referende zvíťazili zástancovia brexitu, teda odchodu Británie z EÚ.
debata (7)

Asi 16 percent opýtaných voličov si podľa prieskumu myslí, že Británia v európskom bloku napokon zostane, a to napriek výsledku referenda. Zhruba 22 percent ich povedalo, že nevie, či k brexitu skutočne dôjde.

Prevažná väčšina opýtaných uviedla, že by v prípade opakovaného referenda nezmenila svoj názor a volila by rovnako ako 23. júna. Inak by hlasovalo iba päť percent priaznivcov brexitu a dve percentá jeho odporcov.

Takmer polovica opýtaných voličov by si priala konanie predčasných volieb ešte predtým, ako začnú s Európskou úniou rokovania o podmienkach odchodu. Viac ako polovica ľudí sa tiež domnieva, že súčasná politická reprezentácia neodráža ich názory na správu vecí verejných.

Obaja favoriti na šéfa Konzervatívnej strany a zároveň na funkciu premiéra – ministerka vnútra Theresa Mayová a minister spravodlivosti Michael Gove – možnosť konania predčasných volieb odmietli.

Takmer tri pätiny respondentov prieskumu BBC si nemyslia, že britskí politici dokážu krajine vyrokovať v Bruseli tie najlepšie možné podmienky. V prípade priaznivcov zotrvania Británie v EÚ si to myslí dokonca 76 percent opýtaných.

Zhruba 42 percent účastníkov ankety by vymenilo ústupky únii v otázkach voľného pohybu osôb za zachovanie prístupu na jednotný trh. Tridsaťosem percent respondentov však považuje stratu prístupu na jednotný trh za prijateľnú cenu za obmedzenie migrácie do Británie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit