Tragický deň v Bagdade, počet obetí stúpol na 125 mŕtvych

Najmenej 125 ľudí prišlo o život a stovky utrpeli zranenia pri dvoch bombových útokoch, ktoré sa v noci na nedeľu stali v irackom hlavnom meste Bagdad. Informovala o tom spravodajská spoločnosť BBC s odvolaním sa na miestnu políciu. K útoku sa prihlásil tzv. Islamský štát (IS). Menší počet obetí si vyžiadal druhý bombový atentát v inej časti mesta.

03.07.2016 10:45 , aktualizované: 17:48
irak, bagdad Foto: ,
Výbuch nálože vo štvrti Karráda je jeden z nekrvavejších útokov v Iraku v posledných rokoch.
debata (18)

Prvá nálož nastražená v dodávke explodovala neďaleko reštaurácie a nákupného strediska v rušnej štvrti Karráda, ďalšia bomba vybuchla krátko nato na prevažne šiitskom predmestí severne od metropoly. Explózie spôsobili rozsiahly požiar a vážne poškodili aj niekoľko budov v okolí. V dôsledku požiaru mnohé z obetí zhoreli zaživa alebo sa udusili.

Oba útoky sa odohrali v sobotu pred polnocou v prevažne šiitmi obývaných štvrtiach. Na miestach činu bolo v čase útoku veľa ľudí, pretože po celodennom pôste v rámci ramadánu vyšli na nákupy, večeru alebo za zábavou. Aj preto je medzi obeťami veľa detí.

IS vo vyhlásení k najnovšiemu útoku podľa amerického strediska pre sledovanie islamistických portálov SITE uviedol, že jeden z jeho bojovníkov sa odpálil s autom pri zhromaždení šiitov, ktorí tvoria v Iraku väčšinu. Šiitov považuje radikálna organizácia Islamský štát za kacírov.

K druhému útoku sa IS síce priamo nepriznal, ale jeho scenár je zhodný s podobnými útokmi IS v šiitských enklávach či obchodných centrách. Tzv. Islamský štát ovláda rozsiahle oblasti na severe a západe Iraku a na severe a východe susednej Sýrie.

Agentúra AP spresnila, že k zodpovednosti za... Foto: SITA/AP, Hadi Mizban
bagdad, irak, útok, Agentúra AP spresnila, že k zodpovednosti za atentát v Karráde sa prostredníctvom sociálnych sietí prihlásil samozvaný Islamský štát (IS). K druhému útoku sa IS síce priamo nepriznal, ale jeho scenár je zhodný s podobnými útokmi IS v šiitských enklávach či obchodných centrách.

Miesta útokov navštívil aj iracký premiér Hajdar Abádí, ktorému však miestni obyvatelia vyčítali zodpovednosť za nedostatočnú bezpečnosť v krajine. Na jeho konvoj potom zaútočili hádzaním kameňov, topánok a fliaš.

Útok v centre mesta je jedným z nekrvavejších v Iraku v posledných rokoch. Najmenej 94 obetí si vyžiadalo niekoľko útokov, ktoré otriasli irackou metropolou tento rok v máji. Vlani v júli samovražedný útok na trhovisku v prevažne šiitskom meste Chán Baní Saad severne od Bagdadu zabil najmenej 90 ľudí a ďalších 120 zranil. K útokom sa prihlásil IS ovládaný sunnitmi.

Irackej armáde sa v poslednej dobe podarilo radikálov z IS vyhnať z niektorých ich bášt. Po Ramádí oslobodili irackí vojaci s podporou šiitských milícií nedávno tiež Fallúdžu, ktorá leží len asi 50 kilometrov západne od Bagdadu. IS má však stále pod kontrolou druhé najväčšie iracké mesto Mosul.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irak #Bagdad #IS