Obetí útoku v Bagdade je vyše dvesto, Irak má trojdňový smútok

Pri teroristickom útoku spáchanom cez víkend príslušníkom radikálneho hnutia Islamský štát (IS) v centre Bagdadu podľa dnešnej novej bilancie agentúry AFP zomrelo vyše 200 ľudí.

04.07.2016 11:08
bagdad, irak, útok, Foto: ,
K zodpovednosti za atentát v Karráde sa prihlásil samozvaný Islamský štát.
debata (13)
Samovražedný atentát, pri ktorom v noci na nedeľu vybuchlo mraziarenské auto v rušnej obchodnej štvrti Karráda, pripravil o život najmenej 213 ľudí. Ďalšie dve stovky osôb utrpeli zranenia. Podľa agentúry Reuters je obetí 147 a ďalších 35 ľudí je nezvestných. Útok v Karráde je vzhľadom k počtu mŕtvych najtragickejším od chvíle, keď sa z krajiny stiahli americké jednotky.

Okrem bombového útoku vo štvrti Karráda, kam ľudia prišli nakúpiť pred koncom moslimského pôstneho sviatku ramadán, zomrelo v nedeľu v irackej metropole ďalších päť ľudí pri inom útoku.

Karrádská bilancia sa ale výrazne líši podľa zdrojov, s ktorými jednotlivé médiá pracujú. Kým AFP hovorí o 213 mŕtvych, server stanice BBC píše o 165 obetiach, agentúra Reuters o 147 a agentúra AP o 142 mŕtvych. Všetky médiá však zhodne upozorňujú, že úrady vedú niekoľko desiatok osôb medzi nezvestnými a že počet obetí môže stúpnuť aj vzhľadom k tomu, že mnoho zranených je v kritickom stave.

V čase explózie nakupovali v bagdadskej obchodnej štvrti celé rodiny aj s malými deťmi. Výbuch spôsobil tiež požiar niekoľkoposcho­dového nákupného strediska, kde mnohí ľudia zhoreli alebo sa udusili. Na miesto ešte v nedeľu dorazil premiér Hajdar Abádí, ktorý vyhlásil trojdňový smútok. Abádí však musel čeliť hnevu miestnych, ktorí ho obviňujú, že teroristické útoky vláda umožňuje malým dôrazom na bezpečnosť.

Po útoku vydal Abádí príkaz, aby boli z kontrolných stanovíšť okamžité stiahnuté chybné detektory výbušnín, pochádzajúce od britského výrobcu. Zároveň nariadil ministerstvu vnútra, aby pri vstupoch do metropoly postavilo skríningové brány na kontrolu vozidiel na výbušniny.

BBC v roku 2013 informovala, že v Británii za predaj chybných detektorov výbušnín, pracujúcich na systéme vyhľadávača golfových loptičiek, odsúdili jedného britského podnikateľa na desať rokov väzenia. Detektory predával Iraku i ďalším krajinám.

Iracké orgány už predtým nariadili ich stiahnutie, ale naďalej zostali v prevádzke – pravdepodobne preto, aby poskytli falošný pocit bezpečia, uviedla agentúra DPA.

Abádí tiež vydal príkaz na posilnenie leteckého prieskumu a práce tajných služieb s cieľom objaviť úkryty militantov.

Obyvatelia irackého hlavného mesta a jeho okolia sú často svedkami bombových útokov páchaných príslušníkmi radikálnej organizácie IS, ktorá ovláda niektoré oblasti na severe a západe Iraku a na severe a východe susednej Sýrie.

Irackej armáde sa v poslednej dobe podarilo radikálov z IS vyhnať z niektorých ich bášt. Po Ramádí oslobodili irackí vojaci s podporou šiitských milícií nedávno tiež Fallúdžu, ktorá leží len asi 50 kilometrov západne od Bagdadu. IS má ale stále pod kontrolou druhé najväčšie iracké mesto Mosul.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Islamský štát