A izraelská karavána ide ďalej

Šéf izraelského kabinetu Benjamin Netanjahu už neraz v minulosti opakoval, že výstavba bytov na západnom (palestínskom) brehu Jordánu, ako aj v arabskej východnej časti Jeruzalema i v ďalších veľkých osídlených židovských enklávach bude pokračovať napriek protestom svetovej verejnosti.

07.07.2016 07:15
debata (24)

O tom, že Tel Aviv nemá v úmysle niečo meniť, svedčí aj najnovšie rozhodnutie kabinetu rozšíriť v Jeruzaleme existujúce osady na okupovanom západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme o nových 800 bytov.

„Osídľovanie našich území nie je nič nové. Len od roku 1993, keď podpísali dohodu v Osle, stúpol počet židovských osadníkov na viac ako 600-tisíc,“ povedal pre Pravdu Ismail Asad z Ramalláhu na palestínskom brehu Jordánu.

Zároveň pripomenul, že budovanie ilegálnych židovských osád je nezlučiteľné s mierovým procesom, ktorý „v Jeruzaleme skloňujú vo všetkých pádoch“. Podľa Asada hlavným cieľom výstavby je systematické bránenie implementácie Palestínskeho štátu a oddelenie Palestínčanov od ostatného arabského sveta. „Navyše, tak ako v minulosti aj teraz sa výstavba uskutočňuje v miestach, kde sú strategicky dôležité vodné zdroje,“ dodal palestínsky politológ.

Premiér Netanjahu však aj tentoraz „odmieta“ argument, podľa ktorého budovanie osád znemožňuje dosiahnutie mieru. Podľa neho je to vraj iba „mýtus“. Iné si však myslia nielen Palestínčania, ale aj časť svetovej verejnosti, ktorá má doteraz nejednotný postoj k problematike riešenia tzv. palestínskej otázky.

Povedali:

Prakticky nikto nespochybňuje fakt, že spomínané obývané lokality a regióny sa musia oficiálne stať súčasťou Izraela."

Yisrael Katz, izraelský minister dopravy a rozviedky pre rádio Kol Israel

„Izraelské plány vyvolávajú legitímne otázky o dlhodobých zámeroch tejto krajiny, ktoré sú umocnené vyhláseniami niektorých izraelských ministrov vyzývajúce na anexiu západného brehu rieky Jordán.“

Pan Ki-mun, generálny tajomník OSN

Ide o plány, ktoré jasne dokazujú systematické zaberanie pôdy, rovnako ako aj systematické rozšírenie územia, legalizáciu nelegálnych osád, čo podkopáva vyhliadky na realizáciu vzorca dva štáty pre dva národy."

John Kirby, hovorca ministerstva zahraničia USA

„Izrael nielenže podkopáva mierový proces, ale ignoruje aj medzinárodné právo. Je preto hanbou pre svet, že Izrael dokonca predsedá 6. výboru OSN, ktorý sa zaoberá kontrolou a dodržiavaním medzinárodných právnych noriem. A to aj vďaka podpore viacerých európskych krajín. Izrael tak pri hlasovaní porazil protikandidátov, ktorými boli Švédsko a Taliansko,“ neodpustil si Ismail Asad kritiku na adresu niektorých európskych krajín, členov únie.

Za nemysliteľnú, ale žiaľ reálnu, považuje skutočnosť, že výboru šéfuje Dali Danon, izraelský diplomat pri OSN, ktorý je obyvateľom jednej z kontroverzných osád na západnom (palestínskom) brehu Jordánu.

„Treba vari výstižnejší príklad politiky dvojakého metra zo strany EÚ? Svetová verejnosť na nás tlačila, aby sme sa vzdali ozbrojeného boja za naše práva. Stalo sa. A dnes, keď sme prešli na iný spôsob, ju už nezaujímame. Ani Slovensko,“ dodal z Ramalláhu pre Pravdu Palestínčan.

„Sú to veľmi nebezpečné a alarmujúce kroky,“ reagoval na najnovšiu izraelskú aktivitu v otázke židovských osád hlavný palestínsky vyjednávač Saíb Irikát. Ako povedal pre Reuters, „izraelský kabinet tak dokumentuje odhodlanie ísť proti vôli medzinárodného spoločenstva“.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #západný breh Jordánu