Británia má dve kandidátky na novú Thatcherovú

Theresa Mayová alebo Andrea Leadsomová? O dva mesiace budú Briti vedieť, ktorá z nich nahradí na Downing Street 10 Davida Camerona a ako druhá žena v dejinách po legendárnej Margaret Thatcherovej sa postaví na čelo Konzervatívnej strany i vlády Spojeného kráľovstva.

09.07.2016 08:00
debata

Ministerku vnútra Mayovú (59) a námestníčku ministerky energetiky Leadsomovú (53) vybrali konzervatívni poslanci parlamentu ako finálovú dvojicu kandidátok, z ktorých 150-tisíc členov strany zvolí do 9. septembra v korešpondenčnom hlasovaní víťazku.

Ktorá z nich má aké predpoklady vyviesť krajinu z búrlivých vôd po referende o brexite? A ako vychádza z porovnania so Železnou lady, ako znela prezývka premiérky z rokov 1979 až 1990?

O podpore, akú majú medzi elitami, jasne svedčí výsledok štvrtkového hlasovania, v ktorom Mayová, skúsená politička, ktorá na čele rezortu vnútra vydržala šesť rokov, dlhšie, než ktorýkoľvek z jej predchodcov za vyše pol storočia, porazila donedávna pre verejnosť takmer neznámu Leadsomovú s jasným skóre 329 proti 84.

Aj stávkové kancelárie vysoko favorizujú Mayovú, keď napríklad Batfair je za každú libru stavenú na ňu v prípade jej víťazstva pripravený vyplatiť iba 1,32 libry, kým za Leadsomovú až 4,2 libry. Podobný kurz je aj u bookmakerov Williama Hilla, ktorý šancu ministerky vnútra odhadujú na 83-percentnú.

Mayová si napriek tomu zďaleka nemôže byť istá, že to bude ona, kto v októbri vystrieda odstupujúceho Camerona. Za dva týždne od brexitového zemetrasenia už nečakane pohoreli mnohí ambiciózni politici. Ako tichá stúpenkyňa zotrvania Británie v EÚ sa Mayová na rozdiel od Leadsomovej, jednej z najaktívnejších tvárí kampane za brexit, pred referendom držala v ústraní.

Radoví členovia Konzervatívnej strany majú silné euroskeptické sklony, čo by mohlo nahrávať Leadsomovej. Lebo hoci portál Politico Mayovú označil za „líderku euroskeptických odporcov vystúpenia z EÚ“, na víťaznej strane sa v referende ocitla jej mladšia rivalka, ktorá neváhala ísť s kožou na trh, kým ona mlčala.

Andrea Leadsomová. Foto: SITA, Matt Dunham
Andrea Leadsomová Andrea Leadsomová.

Nábožensky silne založená Leadsomová vytiahla do boja aj ďalšie nové zbrane. Zaútočila na uzákonenie homosexuálnych manželstiev, ktoré presadil Cameron s Mayovou. Nepáči sa jej najmä, že gejovia a lesby môžu uzatvárať sobáše v kostole.

„Uprednostnila by som, keby heterosexuálne a homosexuálne páry mohli uzatvárať občianske zväzky a sobáš by zostal ako kresťanský obrad pre muža a ženu, ktorí ho chcú uzavrieť pred zrakom Božím,“ povedala v rozhovore pre ITV, v ktorom sa vyslovila aj za zrušenie zákazu lovu na líšky, čo sú témy rezonujúce v kruhoch tradicionalis­tických konzervatívcov.

Nedostatok skúseností námestníčky ministerky energetiky, ktorá je na tomto poste iba rok a predtým nikdy nebola členkou kabinetu, by mohlo vyvážiť to, že ide o neopozeranú tvár. "Ona je budúcnosť.

Ľudia chcú niekoho, kto nebol vo westminsterskej bubline, mala reálnu prácu v reálnom svete," pripomenul Peter Bone, podporovateľ Leadsomovej, jej kariéru v bankovom sektore pred vstupom do politiky. „Myslím, že ľudia majú plné zuby politickej elity,“ dodal.

Theresa Mayová. Foto: SITA, Matt Dunham
Theresa Mayová Theresa Mayová.

Rivalky sa nevyhnú tomu, aby ich ľudia porovnávali s prvou a dodnes jedinou britskou premiérkou, k odkazu ktorej sa obe hlásia. Mayová, ktorá svojou húževnatosťou a cieľavedomosťou podľa médií výrazne pripomína Železnú lady, o Thatcherovej často hovorí s veľkým rešpektom.

Tvrdí však, že v politike nemá nijaké vzory, ktoré by chcela kopírovať, a uprednostňuje ísť vlastnou cestou. Jej kolega Ken Clark označil Mayovú za „strašidelne tvrdú ženu“, hoci až na Thatcherovej tvrdosť nemá. Mayová to podľa BBC prijala ako kompliment a sľúbila, že počas vyjednávania o vystúpení z EÚ, ktoré chce začať až na budúci rok, zaujme tvrdú pozíciu.

Leadsomová sa netají, že má v úmysle napodobňovať Tchatcherovú, ktorú považuje za svoj politický idol, konkrétne jej politickú tvrdosť s osobnou ľudskosťou. „V osobných vzťahoch bola vždy vrúcnym a pozorným človekom, v úlohe lídra bola pevná a sebavedomá,“ povedala pre Daily Telegraph.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová #Andrea Leadsomová