Austrália: Premiér Turnbull sa označil za víťaza volieb

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull v nedeľu uviedol, že jeho konzervatívna koaličná vláda zostane na základe výsledkov volieb pri moci aj na ďalšie trojročné funkčné obdobie. Informovala o tom agentúra AP.

10.07.2016 10:14
Turnbull Foto: ,
Malcolm Turnbull.
debata (1)

Po voľbách, ktoré sa konali 2. júla, ešte stále nie je sčítaná približne štvrtina hlasov, avšak Turnbull už vyhlásil, že koalícia vedená jeho Austrálskou liberálnou stranou si vo voľbách zabezpečila víťazstvo. Turnbull tiež povedal, že mu medzičasom telefonoval vodca opozičnej Austrálskej labouristickej strany Bill Shorten, a zablahoželal mu k znovuzvoleniu.

„Tieto voľby sme rozhodli,“ povedal Turnbull novinárom po tom, ako sa označil za ich víťaza. Na otázku, či si myslí, že jeho strana získala v parlamente väčšinu, austrálsky premiér odpovedal: „Tieto voľby sme vyhrali.“

Politické strany potrebujú na sformovanie novej vlády obsadiť v 150-člennej dolnej komore parlamentu najmenej 76 kresiel. Za predpokladu, že výsledky hlasovania budú tesné, do úvahy pripadajú dve možnosti: Turnbullova koalícia zvíťazí s najtesnejším náskokom alebo dôjde k situácii, keď ani jedna zo strán nebude mať v zákonodarnom zbore väčšinu kresiel, čo bude znamenať, že sa koalícia bude musieť uchádzať o podporu poslancov z menších strán a nezávislých a vytvoriť menšinovú vládu.

Vládna koalícia išla do volieb s pohodlnou väčšinou 90 kresiel a podľa AP len málokto predpokladal, že ju neobháji.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Austrália