V metropole Južného Sudánu opäť vypukli boje

V metropole Južného Sudánu opäť vypukli boje medzi stúpencami prezidenta Salva Kiira a priaznivcami prezidenta Rieka Machara, ktorí sú vodcami dvoch hlavných etník v krajine.

11.07.2016 09:29
Salva Kiir Foto:
Prezident Južného Sudánu Salva Kiir.
debata (2)

Aj napriek nedeľnej výzve OSN, aby sa situácia upokojila, je podľa agentúry Reuters v Jube počuť streľbu. Od štvrtka pri násilnostiach v krajine zahynulo 272 ľudí.

Súčasná vlna stretov vypukla vo štvrtok, keď oddiely verné Kiirovi zastavovali automobily Macharových stúpencov a chceli ich prehľadávať, čo viedlo k ozbrojeným stretom. V piatok sa do vzájomnej prestrelky pustili ochranky oboch vodcov, ktorí práve rokovali v prezidentskom paláci o upokojení napätia. Cieľom schôdzky bolo upokojiť situáciu po štvrtkovej smrti piatich vojakov, ktorá bola podľa juhosudánskych vládnych zdrojov dôsledkom nedorozumenia.

Rada bezpečnosti OSN v nedeľu vyzvala Kiira a Machara, aby urobili maximum pre bezodkladné ukončenie bojov a pre to, aby mali svoje jednotky pod kontrolou. Južný Sudán vyhlásil pred piatimi rokmi nezávislosť. V decembri 2013 ale túto najmladšiu krajinu sveta a jeden z najchudobnejších štátov zachvátila občianska vojna. V konflikte proti sebe stoja sily lojálne prezidentovi Kiirovi a povstalci podporujúci Machara.

Machar sa koncom tohto apríla vrátil do metropoly Juby, kde vzápätí zložil sľub viceprezidenta v novej vláde národnej jednoty. Ide o súčasť naplnenia mierovej dohody z augusta 2015, ktorá má viesť k ukončeniu vojny. Súčasné násilnosti ale vyvolávajú obavy, že by sa krajina mohla prepadnúť späť do vojnového konfliktu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #boje #Južný Sudán #Salva Kiir #Juba