Bývalý šéf eurokomisie dostal lukratívne miesto v banke

Na papieri je všetko v poriadku. Ale bývalý šéf Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso (60) čelí kritike za svoje rozhodnutie prijať prácu v americkej globálnej bankovej spoločnosti Goldman Sachs.

11.07.2016 20:00
José Manuel Barroso Foto: ,
José Manuel Barroso.
debata (55)

"Je to legálne. Barroso dodržal kódex, podľa ktorého by 18 mesiacov od odchodu z eurokomisie nemal vziať takúto prácu. Nič však bývalému šéfovi EK nebránilo, aby ukázal vyššie etické štandardy, ako len to minimum, ktoré vyžadujú pravidlá,“ reagoval pre Pravdu Ronny Patz, expert na Európsku úniu z Univerzity Ľudovíta Maximiliána v Mníchove.

Barroso skončil ako predseda eurokomisie 31. októbra 2014. Nahradil ho Jean-Claude Juncker. "Iné inštitúcie vyžadujú dlhšiu dobu, počas ktorej ich bývalý vrcholný predstaviteľ nemôže prijať istú prácu.

Prečítajte si glosu Mariánu Repu: Konzultanti

Napríklad v prípade Súdneho dvora EÚ sú to tri roky. Európski občania sú už aj tak kritickí k úniovým inštitúciám. Bolo by pozitívnym krokom, keby šéf eurokomisie strávil aspoň tri roky po odchode z funkcie iba vo funkciách, ktoré sa týkajú verejného záujmu,“ myslí si Patz.

Barroso bude pôsobiť v Londýne ako nevýkonný šéf firmy Goldman Sachs International, čo je dcérska spoločnosť Goldman Sachs. Bude tiež banke radiť v tom, ako sa vyrovnať s následkami brexitu. Goldman Sachs začal o pracovnom mieste s Barrosom rokovať pred rokom.

"Samozrejme, dobre poznám úniu a dosť viem aj o britskom prostredí. Ak moja rada môže za súčasných okolností pomôcť, som pripravený ňou prispieť,“ uviedol Barroso pre denník Financial Times.

Bývalý šéf eurokomisie pripomína, že v minulosti bol kritický k bankám, ktoré sa podieľali na vzniku finančnej krízy. Goldman Sachs ho však vraj presvedčila tým, že sa zaväzuje k vysokým štandardom.

"Viedol som celkovú snahu o reguláciu a dohľad, vrátane vzniku bankovej únie v eurozóne, aby sme finančnému sektoru vrátili stabilitu a dôveryhodnosť,“ povedal Barroso pre Financial Times.

Lenže to jeho kritikom vôbec nestačí. "Prichádza to v najhoršom čase pre úniu a je to požehnanie pre eurofóbov,“ napísal na adresu novej Barrosovej práce francúzsky denník Libération. Noviny pripomínajú stratu dôvery v EÚ zo strany verejnosti a nárast euroskepticizmu, ktorý zatiaľ vyvrcholil brexitom.

"Žiadame zmeniť pravidlá tak, aby zabránili, že by bývalý eurokomisár mohol dostať takú prácu. Systém otočných dverí sa podobá na konflikt záujmov,“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia francúzskych socialistov v Európskom parlamente.

"Nie je prekvapujúce, že bývalý člen komisie získal miesto v súkromnom sektore. Teraz sa to však týka bývalého šéfa EK. Je to zásadné a priťahuje to pozornosť,“ uviedol pre Pravdu Benjamin Bodson, expert na právo EÚ z Katolíckej univerzity v belgickom Leuvene.

Odborník pripomína prípad bývalého írskeho eurokomisára pre politiku konkurencieschop­nosti Petra Sutherlanda. "Mimochodom, Barroso príde na jeho miesto,“ povedal Bodson.

Podľa odborníka je veľkou chybou, že ex-predseda EK nastupuje do Goldman Sachs. "Politická situácia v Európe je napätá v súvislosti s brexitom, rakúskymi prezidentskými voľbami či populizmom. Určite táto správa nepomôže zaplniť priepasť medzi EÚ a jej občanmi,“ tvrdí Bodson. "Skôr by som navrhol, keby Barroso využil svoje vedomosti a skúsenosti v službe únii a občanom, aby pomáhal v tom, že ľudia budú chápať úniu lepšia. A že sa EÚ priblíži k verejnosti,“ myslí si odborník.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #José Manuel Barroso