Manningová sa vo väznici pokúsila o samovraždu

Chelsea Manningová, ktorá si odpykáva trest za vyzradenie prísne tajných informácií skupine WikiLeaks, sa vo väznici pokúsila o samovraždu.

12.07.2016 07:27
Chelsea Manningová Foto: ,
Chelsea Manning sa narodila ako Bradley Manning.
debata (13)

Podľa agentúry AP to uviedli jej advokáti, ktorí tým vysvetlili, prečo bola minulý týždeň umiestnená do nemocnice. Manningová bola ešte ako vojak Bradley Manning v roku 2013 odsúdená na 35 rokov väzenia.

Podľa advokátov americká armáda porušila jej súkromie, keď minulý týždeň médiám prezradila, že bola Manningová hospitalizovaná. „Radšej by zachovala súkromné zdravotné informácie v súkromí a venovala sa zotaveniu,“ uviedli jej právnici, ktorí podľa AP zrejme o hospitalizácii nevedeli do chvíle, kým sa ich na udalosť začali pýtať novinári.

Súd v auguste 2013 uznal Manninga vinným, že serveru WikiLeaks poskytol v rokoch 2009 a 2010 cez 700 000 utajovaných dokumentov amerického ministerstva zahraničia a Pentagonu. Vojaka obžalovali z dvadsiatky trestných činov, za ktoré mu hrozilo 90 rokov väzenia. Unikol ale obvineniu z napomáhania nepriateľovi, a vyhol sa tým doživotiu bez možnosti predčasného prepustenia. O podmienečné prepustenie môže požiadať po vypršaní tretiny trestu.

Vojenské nápravné zariadenie vo Fort Leavenworthu v štáte Kansas povolilo bývalému vojakovi hormonálnu terapiu vedúcu k zmene pohlavia z mužského na ženské. Už v tom čase hovorili lekárski experti o možných samovražedných sklonoch v prípade, že by liečbu a zmenu pohlavia odsúdencovi väznica nepovolila.

Manningová opakovane dávala najavo nádej, že jej prípad povedie k tomu, že armáda a ďalšie inštitúcie uznajú potreby transsexuálov, vrátane potreby špecializovanej lekárskej starostlivosti. Minulý týždeň Pentagon povolil transsexuálom pracovať pre vojsko.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Bradley Manning