Ženistu vraha zabil v Dallase ženista robot

New York, Chicago či Saint Paul (Louisiana) alebo Saint Paul (Minnesota) sú len niektoré z miest v USA, v ktorých pokračovali aj po víkende protesty nielen Afroameričanov proti kontroverzným policajným zákrokom.

12.07.2016 09:00
Dallas, streľba, protest Foto: ,
Protesty proti kontroverzným policajným zásahom pokračovali aj v centre Dallasu.
debata (9)

Drvivá väčšina však odsúdila reakciu osamelého strelca Micaha Xaviera Johnsona (25), ktorý minulý týždeň vo štvrtok po niekoľkomesačnej príprave zavraždil piatich „bielych" policajtov a viacerých zranil.

„Vedel, že počas dallaskej demonštrácie ju bude sprevádzať veľa mužov zákona a využil to na streľbu," povedal pre televíziu Fox News vyšetrujúci sudca Clay Jenkins.

Po dvoch hodinách neúspešného vyjednávania s bývalým ženistom a veteránom z Afganistanu polícia ukončila jeho život pomocou policajného robota. Dallaský policajný šéf David Brown uviedol, že strelca zabil na druhom poschodí univerzity, a nie v parkovacej garáži, ako úrady predtým uvádzali. Podľa jeho slov policajné oddelenie niekoľko dní o tejto skutočnosti informovalo nesprávne a že útočník zomrel vo vnútri univerzity El Centro College v centre Dallasu. V budove sa ukrývali dvaja študenti, ktorí sa báli vyjsť von, kým sa streľba neskoční. Polícia ich vyviedla z budovy v piatok ráno.

Americkí vojenskí odborníci potvrdili, že ide o prvý prípad policajnej fyzickej likvidácie kriminálnika pomocou drona na kolesách, vybaveného mechanickou rukou. Iróniou je, že rovnako ako jeho obeť patril aj použitý robot do „ženistickej" kategórie.

„Nevideli sme iné riešenie, ako použiť robota s náložou," tvrdil neskôr policajný šéf Brown s tým, že akýkoľvek iný spôsob likvidácie útočníka by „vystavil zasahujúcich policajtov nebezpečenstvu".

Je to po prvý raz, čo takýto stroj zabil človeka v „mierovej situácii". Na bojovom poli sa už bežne využívajú bezpilotné lietadlá, diaľkovo riadené drony, ale aj ďalšie systémy. Ako informovali viaceré agentúry, policajný robot v Dallase fungoval v autonómnom režime. Teda sám sa riadil. Podľa amerických médií s bombou v mechanickej ruke zlikvidoval ozbrojeného útočníka, keď sa k nemu priblížil. Následná explózia zbúrala stenu, ktorej trosky usmrtili útočníka. Podľa policajtov stále hrozilo, že bude pokračovať v streľbe.

Schopnosti robota ženistu využívali doteraz hlavne pri likvidácii trhavín. Pomocou jeho mechanickej ruky ju dostali na bezpečné miesto a následne zlikvidovali. Ako pripomína portál Geektime, v armáde sa takéto stroje používajú už viac ako desať rokov. Tentoraz však robot konal „opačne“. Doniesol trhavinu do blízkosti útočníka a aktivoval ju.

Z minulosti sú známe prípady, keď robota využili s cieľom zachrániť napríklad samovraha. Poslali ho totiž odniesť zúfalcovi pizzu a mobil a vyjednávač ho napokon prehovoril, aby si nevzal život. V prípade masového vraha z Dallasu to bolo však čosi iné. Navyše americké zákony zakazujú používať podobné automatizované systémy v civilnom živote. A už vôbec nie využívať autonómny režim sofistikovaného stroja. O všetkom napokon aj tak rozhodujú ľudia. V Dallase to urobili po prvý raz, a zároveň nie je vylúčené, že uskutočnili precedens. Otázkou ostáva, či bezpečný, alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Dallas