Zomrel známy taliansky mafián Bernardo Provenzano

Jeden z najznámejších talianskych mafiánov Bernardo Provenzano je mŕtvy. Bývalý bos sicílskej odnože mafie Cosa Nostra zomrel vo väzení vo veku 83 rokov, informovala dnes agentúra ANSA.

13.07.2016 14:22
Bernardo Provenzano Foto: ,
Na fotografii z 11. apríla 2006 mafiánsky bos Bernardo Provenzano v sprievode policajtov vstupuje do policajnej budovy v centre Palerma po tom, ako bol zatknutý. 13. júla 2016 zomrel v nemocnici vo veku 83 rokov.
debata

Provenzana zatkli spolu s ďalšou osobou 11. apríla 2006 po 43 rokoch na „úteku“. V tom čase mal 73 rokov a ukrýval sa na farme ležiacej približne dva kilometre od centra sicílskeho mesta Corleone a len kúsok od domu svojej rodiny.

Provenzano bol už dlhší čas chorý. Bol považovaný za „bosa bosov“ Cosa Nostry a patril medzi najhľadanejších talianskych zločincov a mafiánov. V roku 2011 požiadal o predčasné prepustenie z väzenia, pričom argumentoval okrem iného tým, že trpí Parkinsonovou chorobou. Jeho žiadosť však bola zamietnutá.

Provenzanovi sa pripisuje najmenej 50 vrážd. Zavraždený prokurátor Giovanni Falcone, ktorý sa špecializoval na vyšetrovanie a odhaľovanie zločinov Cosa Nostry, ho označil za najkrvilačnejšieho mafiánskeho vraha. Provenzano bol už pred svojím zatknutím v neprítomnosti odsúdený na niekoľkonásobné doživotie.

Zastupiteľstvo mesta Corleone vyhlásilo deň Provenzanovho zatknutia za sviatok a jednu z ulíc chce pomenovať „Via 11 Aprile“ (Ulica 11. apríla). Vo februári 2006 talianska polícia – na pokyn prokurátora Roberta Scarpinata – zhabala nehnuteľnosti, pozemky a účty Provenzana a ďalšieho mafiána Salvatora Lo Piccola v hodnote 150 miliónov amerických dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cosa Nostra #Provenzano #mafián