Ruská tajná služba potrestá blamáž svojich študentov

Ruská tajná služba FSB verejne ohlásila potrestanie čerstvých absolventov i náčelníkov svojej vysokej školy, Akadémie FSB. Niektorých vedúcich dokonca prepustí. Ide o reakciu na škandál, ktorý spôsobili novopečení agenti tým, že absolvovanie štúdia oslávili spanilou jazdou v troch desiatkach luxusných terénnych vozidiel Mercedes G po moskovských uliciach. Ich skupinová fotografia dokonca obletela svet. Budúci tajní agenti zrazu až tak tajní neboli.

14.07.2016 17:17
debata (119)

„Prvýkrát za dlhé roky sa poslucháči dopustili činov, ktoré pritiahli mnoho pozornosti verejnosti. Voči vinníkom boli prijaté zásadné rozhodnutia ohľadom zmeny podmienok, za akých plnia službu. Voči vedeniu akadémie boli vyvodené prísne disciplinárne opatrenia. Mnohým vedúcim pracovníkov bola znížená hodnosť, jednotlivci budú prepustení, "uviedla FSB v komuniké a pripustila, že krátkodobý prenájom luxusných áut "vyvolal spravodlivé rozhorčenie občanov a ostré odsúdenie vo vojenských kolektívoch“.

Následníci „čekistov“, ako sa v Rusku hovorí tajným agentom, nedodržali etické pravidlá.

Ruská tlač kritizovala študentský výstrelok ako hlúposť hraničiacu s vlastizradou, pretože ako tajní agenti sa dokonale skompromitovali: ruský internet bol zrazu plný záberov ich tvárí, usmievajúcich sa z čiernych mercedesov.

"Ako dôstojník tomu nemôžem uveriť. Absolventi špecializovanej školy by sa mali správať takticky a nepredvádzať sa. Môžem len vyjadriť sústrasť ich rodičom a všetkým, ktorí ich vychovávali a učili. Vyhodil by som ich, degradoval a nikdy nepustil k práci v bezpečnostných zložkách. Takéto správanie predsa spôsobila bezuzdnosť, nemravnosť a pocit beztrestnosti, "vyhlásil v novinách Gazeta.ru penzionovaný generál Jurij Sapunov, ktorý vo FSB riadil boj proti teroristom.

Našiel sa však aj zástanca študentov FSB: predsa v moskovskej prevádzke nevyvádzali viac než kolóny svadobčanov, tvrdil v rozhlase predstaviteľ firmy, ktorá mercedesy prenajala.

„Čekistom“ býval aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý ako dôstojník KGB slúžil vo východnom Nemecku. Bol tiež riaditeľom FSB, než sa stal predsedom vlády a potom hlavou štátu.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #FSB