Budapešť odmieta nový návrh EK o presídľovaní utečencov

Maďarsko odmieta návrh celoeurópskeho rámca programov presídľovania utečencov z tretích krajín do Európskej únie, ktorý v stredu predstavil eurokomisár pre vnútro Dimitris Avramopulos.

14.07.2016 17:16
debata (13)

János Lázár, šéf úradu kabinetu premiéra Viktora Orbána, označil návrh za „zvlášť nebezpečný“ pre Maďarsko, pretože tento plán podľa neho ohrozuje suverenitu krajiny.

Avramopulos uviedol, že presné číslo přesídlovaných osôb bude každoročne rozhodnuté Radou, teda členskými krajinami, a síce na základe návrhu predloženého Európskou komisiou. Tá pri jeho tvorbe zohľadní diskusiu so štátmi. Komisár pritom uviedol, že členské krajiny sa budú môcť slobodne rozhodnúť, či sa budú chcieť do projektu zapojiť.

Lázár na štvrtkovej tlačovej konferencii poznamenal, že na programe premiestňovania migrantov pracovali spoločne Európska komisia a Európsky parlament, čo len zvyšuje dôležitosť referenda o povinných kvótach pre príjem migrantov, ktoré sa v Maďarsku uskutoční 2. októbra.

Šéf Orbánovho úradu pri pravidelnom štvrtkovom stretnutí s novinármi tiež odmietol správy organizácií obhajujúcich ľudské práva, ktoré obviňujú Maďarsko z násilného zaobchádzania s migrantmi na hraniciach. Podľa MTI Lázár konštatoval, že úrady konajú s migrantmi profesionálnym spôsobom.

Organizácia Human Rights Watch (HRW) vo svojej stredajšej správe uviedla, že migranti na maďarskej hranici sú vytláčaní späť do Srbska, bez toho, aby Budapešť hodnotila podstatu ich nárokov na ochranu. Niektorí utečenci sa pritom sťažujú aj na týranie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #prerozdelenie utečencov #János Lázár