Útok v Nice má 84 obetí, médiá zverejnili meno vraha

Počet obetí útoku na dav oslavujúci štátny sviatok v Nice stúpol na najmenej 84. Zdravotnícke zariadenie Alpes-Maritime prijalo 188 zranených, uviedol odbor francúzskeho ministerstva zdravotníctva. V kritickom stave je 48 osôb, 25 z nich je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzske ministerstvo vnútra. Ministerstvo zahraničia SR informuje, že všetci zaregistrovaní Slováci v Nice sú v poriadku.

15.07.2016 00:05 , aktualizované: 18:00
Nice, francúzsko, Foto: ,
Počas útoku z Nice zomreli desiatky ľudí.
debata

Útočník, podľa médií mal pri sebe doklady patriace obyvateľovi Nice tuniského pôvodu, narazil do davu na rušnej promenáde nákladným autom. Polícia ho vo svojich záznamoch viedla, tajné služby ho v hľadáčiku nemali. Televízia BFM-TV predtým uviedla, že v trestnom registri mal záznamy za „bežné trestné činy“, ako sú krádeže či domáce násilie, za ktoré bol podmienečne odsúdený.

Páchateľom útoku je 31-ročný Mohamed Lahouaiej Bouhlel pôvodom z Tuniska. Bol ženatý, so svojou ženou sa však rozvádzal a je otec troch detí. Nebol vraj príliš nábožensky založený. Bol vodičom z povolania a býval v malom byte v chudobnejšej štvrti na východe Nice.

Polícia o Tunisanovi mala podľa prokurátora síce záznamy, predovšetkým kvôli násilným trestným činom a krádežiam, tajným službám bol ale celkom neznámy. Nefiguruje ani v žiadnej z databáz evidujúcich radikálne zmýšľajúce osoby. V marci bol Lahouaiej Bouhlel odsúdený na podmienečný trest odňatia slobody za potýčku po dopravnej nehode.

Francúzski vyšetrovatelia za asistencie ozbrojeného policajného komanda v piatok dopoludnia vykonali prehliadku v bydlisku vodiča kamiónu. Výbušniny, ani zbrane však nenašli, zadržali jeho bývalú ženu. Podľa svedkov Mohamed v byte so svojou ženou nežil tri roky.

Počas vyšetrovania v mieste útočníkovho bydliska svedkovia vypovedali, že išlo o samotárskeho a skôr málo komunikatívneho muža, píše agentúra AFP. Podľa tuniských bezpečnostných služieb útočník naposledy navštívil Tunisko pred štyrmi rokmi. Pochádzal z tuniského mesta Masákin, uviedla agentúra Reuters.

Francúzske médiá tiež uvádzajú, že vyšetrovatelia v nákladnom aute našli atrapy strelných zbraní a nefunkčné granáty. Pri sebe mal aj najmenej jednu funkčnú pištoľ, s ktorou opakovane strieľal. Médiá ďalej informovali, že chladiarenské auto, použité pri útoku v Nice, bolo prenajaté pred dvoma dňami v neďalekom mestečku Saint-Laurent-du-Var. Polícia uskutočnila po čine viacero prehliadok vrátane bydliska zastreleného vodiča.

Video zaznamenávajúce vraždiacu jazdu.

„Sme vo vojne s teroristami, ktorí nám chcú ublížiť za každú cenu,“ povedal Cazeneuve podľa agentúry Reuters. Či bol útočník skutočne na vlastnú päsť konajúcim Francúzom tuniského pôvodu, ako tvrdia nemenované policajné zdroje, odmietol minister novinárom potvrdiť.

Udalosti z Nice sledujeme online:

Podľa informácií francúzskych médií viacero ľudí utrpelo zranenia, keď ich postrelil útočník páliaci z ručnej strelnej zbrane z kabíny nákladiaka. Niekoľkých ďalších ušliapal dav, keď sa ľudia v panike pokúšali dostať čo najďalej od miesta útoku.

Podľa BMF TV figuruje medzi zabitými tiež jeden Čech. Podľa správ médií aj traja občania Nemecka. Má ísť o učiteľku a dvoch študentov z Berlína, ktorí boli v Nice na školskom výlete. Nemecké úrady zatiaľ žiadne obete oficiálne nepotvrdili. Rusko, Švajčiarsko a Ukrajina potvrdili po jednej obeti z radov svojich občanov.

Informáciu o zabitých občanoch USA doposiaľ nezverejnili ani americké úrady. Zástupca istej rodiny z Texasu však pre televíziu NBC News uviedol, že v Nice zahynuli aj dvaja jej členovia. Má ísť o otca a jeho 11-ročného syna z mesta Lakeway ležiaceho neďaleko texaského Austinu.

Po útoku odviezli do nemocnice približne 50 detí, dve zomreli ráno a ďalšie bojujú o život. Prípad začalo vyšetrovať protiteroristické oddelenie parížskej prokuratúry.

Nevie sa nič o 28 žiakoch zo školy v Berlíne, ktorí boli v Nice

V čase štvrtkového krvavého útoku sa vo francúzskom meste Nice nachádzali na výlete žiaci zo šiestich škôl z nemeckej metropoly Berlín. Päť zo šiestich škôl neskôr oznámilo, že žiaci i pedagógovia sa im už ozvali a sú v poriadku.

Ilse Rudnicková zo školskej inšpekcie však uviedla, že stále nie je známy osud 28 žiakov z Integrovanej školy Pauly Fürstovej v Berlíne. „Nemôžeme vám poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ povedala novinárom. Zároveň ich požiadala o pochopenie, pretože v prípade ďalšieho vývoja budú najprv informovaní rodičia.

Polícia páchateľa zastrelila v nákladnom aute,... Foto: SITA/AP
Nice, francúzsko, útočnikove auto, Polícia páchateľa zastrelila v nákladnom aute, v ktorom útok spáchal.

Hollande: Po útoku v Nice je 50 ľudí stále v ohrození života

Po útoku vo francúzskom Nice sa približne 50 zranených stále nachádza v ohrození života. Uviedol to francúzsky prezident Francois Hollande.

Títo ľudia sú „medzi životom a smrťou“, povedal Hollande v jednej z nemocníc v Nice, ktorú navštívil spolu s premiérom Manuelom Vallsom. Jeho vyjadrenie priniesli agentúry AP a DPA. Útok, ku ktorému došlo vo štvrtok večer počas osláv francúzskeho štátneho sviatku, bol podľa Hollanda zameraný proti Francúzsku. „Prečo 14. júla? Pretože je to sviatok slobody,“ vyhlásil prezident. Hollande povedal, že medzi obeťami je aj mnoho cudzincov a mnoho detí.

Prezident Hollande už skôr hovoril o nepochybne teroristickom charaktere útoku. Francúzsky premiér Manuel Valls po zasadaní bezpečnostného kabinetu oznámil, že na 16.-18. júla bol v krajine vyhlásený štátny smútok. Fotografie na sociálnych sieťach ukazujú množstvo bezvládne ležiacich tiel, počet mŕtvych zrejme ešte bude rásť.

Na mieste sa podľa francúzskych médií rozpútala prestrelka medzi útočníkmi a políciou, šoféra nákladného auta zastrelili. Polícia teraz pátra po možných spolupáchateľoch.

Nábrežie v Nice bolo posiate obeťami krvavého... Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Nice, francúzsko, obete útoku, obete, Nábrežie v Nice bolo posiate obeťami krvavého útoku.

V uliciach Nice hliadkuje 500 policajtov, uzavretá je časť promenády

Francúzske úrady povolali do ulíc Nice asi 500 policajtov, aby dohliadali na bezpečnosť obyvateľov a vypomohli s vyšetrovaním. Na neurčito je uzavretá časť pobrežnej promenády, kde sa útok odohral, a tiež niekoľko úsekov priľahlých ulíc.

V Nice sa mal v sobotu začať jazzový festival a na piatok bolo plánované vystúpenie barbadoskej speváčky Rihanny, obe udalosti sa kvôli útokom zrušili.

Nakrátko evakuovali letisko v Nice

Francúzske úrady evakuovali v piatok letisko v meste Nice. Dôvodom medzičasom ukončenej evakuácie terminálu letiska bola údajne odložená batožina, ktorá nemala majiteľa. Informovala o tom agentúra AP. Polícia budovu terminálu uzavrela a pred vchodom rozostavila vojenské hliadky.

Nemecko a Taliansko sprísňujú kontroly na hraniciach

Nemecká polícia po teroristickom útoku v Nice výrazne sprísni kontroly na hraniciach s Francúzskom. Taliansko posilnilo kontroly na hraničných priechodoch na cestách pozdĺž stredomorského pobrežia, ktoré leží len asi 30 kilometrov od Nice. (Viac v článku: Nemecko po útoku v Nice sprísňuje kontroly na hraniciach s Francúzskom)

Zatiaľ nie sú informácie o Slovákoch v Nice

Slovenský rezort diplomacie je v kontakte aj s Veľvyslanectvom SR v Paríži aj s konzulom. Tí komunikujú s francúzskymi úradmi, ale zatiaľ nemajú informácie o Slovákoch v Nice. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru MZV Igor Skoček.

Premiér Robert Fico, ktorý je na pracovnej ceste v Mongolsku, je v kontakte s našimi bezpečnostnými zložkami a veľvyslancom v Paríži. Ako premiér po útoku v Nice informoval, Slovensko robí všetky nevyhnutné opatrenia. (Viac v článku: Fico je pripravený Slovákom v Nice poskytnúť leteckú dopravu domov)

Polícia a záchranári na mieste, kde nákladiak...
Polícia vyšetruje miesto činu po útoku v Nice.
+9Policajné auto zaparkované v blízkosti miesta,...

Páchateľ v nákladnom aute útočil na promenáde

K útoku došlo okolo 22:30 na rušnej ulici Promenade des Anglais vo chvíli, keď ľudia čakali na ohňostroj pri oslave Dňa pádu Bastily. Keď nákladiak narazil do prvých ľudí, začal ešte pridávať plyn s evidentnou snahou spôsobiť čo najväčšie krviprelievanie, povedal jeden zo svedkov televízii CNN. Podľa prokuratúry zabíjal a zraňoval ľudí na úseku dlhom dva kilometre.

V útočníkovom aute bolo viacero zbraní, čo potvrdzuje, že šlo o naplánovaný teroristický útok. Francúzske ministerstvo vnútra informovalo, že v Nice nie sú rukojemníci.

K atentátu došlo v rovnaký deň, ako prezident François Hollande oznámil, že sa nepredĺži výnimočný stav, ktorý platil od novembrových teroristických útokov v Paríži a mal sa skončiť 26. júla.

„Drahí obyvatelia Nice. Vodič nákladiaku zrejme zabil desiatky ľudí. Zostaňte v túto chvíľu doma,“ uviedol na Twitteri šéf miestnej samosprávy Christian Estrosi.

Taxíky v Nice vozia teraz ľudí zadarmo a Facebook spustil po útoku službu „safety check“, vďaka čomu ľudia môžu dať svojim rodinám vedieť, že sú nažive, informuje Le Figaro.

Francúzsky prezident François Hollande zvolal kvôli útoku zasadnutie krízového štábu.

Útok sa stal na promenáde Promenade des Anglais... Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Nice, francúzsko, Útok sa stal na promenáde Promenade des Anglais vo francúzskom Nice.

Útok v Nice je druhý najhorší masaker vo Francúzsku od roku 1995

Výber teroristických a iných útokov s väčším počtom obetí vo Francúzsku od roku 1995:

  • 25. júla 1995 – Pri výbuchu na stanici Saint-Michel parížskeho metra zahynulo osem osôb a 80 ďalších sa zranilo. V nasledujúcich mesiacoch atentáty pokračovali, začiatkom októbra sa k nim prihlásila alžírska Islamská ozbrojená skupina (GIA).
  • 3. decembra 1996 – Štyroch mŕtvych si vyžiadala nálož, ktorá vybuchla v súprave podzemnej dráhy RER v stanici Port-Royal v centre Paríža. Za páchateľa označili alžírsku Islamskú ozbrojenú skupinu (GIA).
  • 27. marca 2002 – Osem ľudí zastrelil a 19 zranil 33-ročný muž, ktorý hodinu po polnoci začal strieľať na členov mestskej rady na radnici v Nanterre na predmestí Paríža. Páchateľ Richard Durn druhý deň spáchal samovraždu skokom z okna zo 4. poschodia budovy v Paríži.
  • 9. marca 2012 – Francúz alžírskeho pôvodu Mohammed Merah pred židovskou školou Ozar Hatori v Toulouse zabil tri deti a dospelého; zrejme tiež on v predchádzajúcom týždni zabil troch francúzskych výsadkárov v Montaubane a Toulouse. Merah sa zabil skokom z okna 22. marca po prestrelke s políciou, ktorá ho držala v obkľúčení 30 hodín.
  • 7. januára 2015 – Streľba v parížskom sídle satirického týždenníka Charlie Hebdo si vyžiadala 12 mŕtvych, o deň neskôr zahynula pri prestrelke jedna policajtka, 8. januára pri útoku na obchod s kóšer potravinami zomreli ďalší štyria ľudia. Za tri dni zahynulo vo Francúzsku v súvislosti s útokmi 17 nevinných ľudí a traja páchatelia, ktorých zastrelili policajti.
  • 13. novembra 2015 – Počas šiestich teroristických útokov v Paríži zahynulo 129 ľudí, jeden človek zomrel neskôr v nemocnici, vyše 350 sa zranilo, zomrelo aj sedem atentátnikov. Teroristi strieľali z útočných pušiek v klube Bataclan a na niekoľkých miestach v centre Paríža. K útoku sa prihlásil Islamský stať.
  • 14. júla 2016 – Najmenej 80 ľudí zomrelo pri večernom útoku vo francúzskom meste Nice, kde do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok nabehlo nákladné auto. Útočníkom bol podľa policajného zdroja 31-ročný Francúz tuniského pôvodu, ktorý zrejme konal bez komplica. Polícia ho zastrelila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nice #teror v Nice