Bol to masaker, aký chcú džihádisti

Vo Francúzsku najprv viackrát krvácal Paríž, teraz terorizmus zasiahol Azúrové pobrežie. Po desiatkach vyhasnutých životov pri vražednej jazde kamiónu bude otázne, ako sa tragédia odzrkadlí na tamojšom turistickom ruchu.

16.07.2016 15:00
Nice, útok Foto: ,
Plačúce príbuzné zranených sa vzájomne utišujú pred nemocnicou v Nice, kde čakajú na správy od lekárov.
debata (51)
,,Do Nice chodia dve pätiny všetkých dovolenkárov, ktorí idú oddychovať na Azúrové pobrežie. Príjmy z turizmu dosahujú v tomto meste 1,5 miliardy eur ročne," napísal denník Le Figaro.

Páchateľ zabíjal jednoduchým spôsobom – nepotreboval žiadne výbušniny, stačil mu nákladiak, ktorým kosil životy tých, čo si prišli vychutnať oslavy štátneho sviatku. Bol to atentát, aký si želajú vidieť spáchať teroristické organizácie Islamský štát a Al-Kajdá. „Obe začali vyzývať svojich stúpencov už dávnejšie, aby uskutočňovali niečo napríklad aj takýmto spôsobom. Odkazovali im, že nemusia cestovať na Blízky východ bojovať, ale stačí, ak spravia čosi jednoduché sami. Žiaľ, teraz sa to stalo s veľkým počtom obetí,“ poznamenal pre Pravdu expert na boj proti terorizmu Edwin Bakker z univerzity v Leidene.

„Je veľmi ťažké predísť takému útoku, aký sa stal v Nice, pretože páchateľ nebol spájaný s radikalizáciou a skrátka zobral kamión, ktorým zavraždil takmer sto ľudí,“ uviedol Bakker v súvislosti s tým, že polícia síce poznala vraha, ale kvôli krádežiam, a že počet obetí sa ešte môže zvýšiť, lebo mnohí ležia v nemocniciach v kritickom stave. Dodal, že politici by sa mali zachovať k verejnosti úprimne a povedať, že existuje len malá šanca zabrániť podobným útokom.

Aj malá nádej však predstavuje aspoň určitú dávku nádeje. Tajné služby nemôžu vedieť o každom niečo nové zo života, opakuje sa tak dôraz na ľudí, ktorí si všimnú čokoľvek podozrivé. „Členovia rodiny a priatelia, ale aj iní, s ktorými jednotlivec prichádza do styku, ako sú učitelia, lekári a sociálni pracovníci, by mali oznámiť úradom, keď zbadajú niečo nebezpečné v uvažovaní konkrétnej osoby,“ prízvukuje Bakker. Zároveň poukázal na to, že štát musí urobiť viac proti šíreniu propagandy teroristických organizácií na internete, pretože tá býva zdrojom inšpirácie nových radikálov.

Veľký bezpečnostný problém Francúzska spočíva v tom, že je najväčším európskym zdrojom cudzineckých bojovníkov takzvaného Islamského štátu. Mnohí sa po čase vrátia domov a predstavujú obrovské riziko, lebo sú už zvyknutí na zabíjanie. „Džihádisti navyše už dlho apelujú na nespokojných moslimov, aby uskutočňovali samostatné útoky, kdekoľvek sa naskytne príležitosť,“ napísali noviny Financial Times.

Masaker v Nice, žiaľ, znamená krvavé víťazstvo islamistov nad bezpečnostnými zložkami napriek tomu, že tie sa v posledných mesiacoch pripravovali na riziko terorizmu. „Prvá skúška prišla s februárovým karnevalom, ktorý býva tretí najnavštevovanejší po Riu de Janeiro a Benátkach,“ pripomenuli noviny Le Monde. Tamojší karneval zakaždým priláka až milión návštevníkov. Známe letovisko sa dôkladne nachystalo aj na európsky šampionát vo futbale, pretože Nice sa stalo dejiskom štyroch zápasov.

O dôkladnosti bezpečnostných opatrení napovedá, že úrady počítali s najzávažnejšími hrozbami. „Vyskúšame všetky hypotézy, a to vrátane jadrového, rádiologického, bakteriologického a chemického útoku,“ zdôraznil vtedy podľa agentúry ČTK zástupca prefekta François-Xavier Lauch. Pred príchodom jari mala v Nice cvičenie elitná protiteroristická jednotka. Zapojili sa aj záchranári, ktorí sa pripravovali aj na najhoršiu možnosť počas Eura 2016 – na prevoz veľkého počtu zranených po útoku na futbalovom štadióne alebo v jeho okolí.

Žiaľ, nočné hodiny vo štvrtok v Nice ukázali, že stačí jeden islamista s kamiónom a Francúzsko sa musí ponoriť do tri dni trvajúceho štátneho smútku.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Nice