Erdogan ohlasuje ďalšie čistky, počet obetí pokusu o prevrat stúpol na 290

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa zaprisahal, že všetky štátne inštitúcie vyčistí od podporovateľov islamistického duchovného Fethullaha Güllena, ktorého jeho vláda obviňuje z neuspešného pokusu o prevrat. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA. Úrady oznámili, že počet mŕtvych stúpol na 290.

17.07.2016 07:45 , aktualizované: 19:29
Turecko, pohreb Foto: ,
Smútiaci sa modlia pri rakvách obetí piatkového pokusu o puč v Turecku.
debata (324)

Erdogan vystúpil s príhovorom v mešite v Istanbule na pohreboch ľudí, zabitých pri pokuse časti armády o prevrat. Zaviazal sa, že „všetky štátne úrady vyčistí od vírusu“ Güllenových podporovateľov.

Prezident dodal, že Turecko bude prostredníctvom ministerstiev spravodlivosti a zahraničných vecí žiadať o vydanie duchovného, ktorý žije v exile v Spojených štátoch, a tiež o vydanie jeho priaznivcov.

Davy ľudí v mešite skandovali: „Fethullah príde a zaplatí!“ alebo „Boh je veľký!“ a „Chceme trest smrti!“ (pre účastníkov puču). Turecký líder zareagoval, že požiadavky ľudí nemožno ignorovať, a preto sa o tom budú viesť diskusie.

Erdogan tiež prisľúbil, že nepoľaví v boji proti pučistom. Viackrát zopakoval, že v krajine sa šíri „rakovina“, ktorú treba odstrániť, a ostro kritizoval svojho rivala Güllena. „Nemajú kam ujsť,“ pokračoval Erdogan a vyzval svojich zástancov, aby v nasledujúce dni naďalej okupovali verejné priestory a vychádzali do ulíc.

Erdogan v prejave povedal, že v demokraciách „nemožno vôľu ľudu odsunúť na druhú koľaj“, ale takisto dodal, že „nie sme za pomstu“.

Duchovný Güllen, ktorého hnutie je v Turecku označované za teroristickú organizáciu, dôrazne poprel akúkoľvek účasť na piatkovom pokuse o vojenský prevrat.

Po neúspešnom pokuse o prevrat zatkli už 6 000 ľudí

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v Turecku zatkli tamojšie orgány už približne 6 000 ľudí. Podľa tureckej štátnej tlačovej agentúry Anadolu to oznámil minister spravodlivosti Bekir Bozdag.

„Čistka v tejto chvíli pokračuje,“ citovala zverejnené vyjadrenie agentúra DPA, podľa ktorej minister neposkytol podrobnejšie rozdelenie uvedeného počtu. Bozdag doplnil, že v súvislosti s prekazeným pučom prebiehajú aj súdne konania.

Oznámenie ministra predstavuje zdvojnásobenie doterajšieho známeho počtu zatknutých, ktorými sú podľa svetových agentúr prevažne príslušníci armády. Podľa údajov DPA však boli vydané zatykače aj na 140 sudcov a prokurátorov. Okrem podielu na neúspešnom pokuse o prevrat týmto osobám pripisujú aj členstvo v teroristickej organizácii.

Turecký premiér: Život sa vrátil do normálu

Turecký premiér Binali Yildirim vyhlásil, že organizátori prevratu boli porazení, pokus o prevrat neuspel a život v Turecku sa vrátil k normálu.

Premiér deklaroval víťazstvo po tom, ako navštívil sídlo verejnoprávneho rozhlasu a televízie TRT v Ankare, píše agentúra AP. Ústredie TRT pučisti v piatok večer dočasne obsadili a využili na oznámenie prevratu.

Yildirim vo vystúpení požiadal ľudí, aby sa večer znova zišli v uliciach na ochranu a oslavu demokracie.

„Bola odvrátená ďalšia pohroma,“ povedal. „Naša úloha sa však nekončí. Mali by sme rýchlo vykonať očistnú operáciu, aby sa (pučisti) znova neopovážili vystúpiť proti vôli ľudu.“

Pokus o prevrat, ktorý sa začal v piatok neskoro večer vyslaním tankov do ulíc Ankary a Istanbulu v čase, keď bol prezident Recep Tayyip Erdogan na dovolenke v pobrežnom letovisku v krajine, si podľa tureckých predstaviteľov vyžiadal 290 životov. Oznámilo to ministerstvo zahraničných vecí. Medzi mŕtvymi je viac než 190 občanov a vyše 100 pučistov, ďalších najmenej 1 400 osôb utrpelo zranenia.

Ľudia s tureckou vlajkou na provládnej... Foto: SITA, Emrah Gurel
Turecko, pokus o prevrat Ľudia s tureckou vlajkou na provládnej demonštrácii v centre Istanbulu.

Turci oslavujú potlačenie pokusu o prevrat

Desaťtisíce ľudí oslavovali v noci na nedeľu v tureckých mestách potlačenie pokusu o vojenský prevrat a držali „hliadky za demokraciu“. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na turecké médiá.

Turecká televízia odvysielala zábery na jasajúce davy s tureckými vlajkami z metropoly Ankary. „Milujem Turecko“, „Obdobie prevratov skončilo“, skandovali účastníci zhromaždenia. Tlačová agentúra Dogan napísala, že v meste Adapazari v severozápadnom Turecku vyšlo do ulíc 75 000 ľudí.

Úrad Erdogana vyzval v sobotu občanov, okrem iného prostredníctvom sms správ, aby neopúšťali ulice, a zabránili tak ďalšiemu možnému pokusu o prevrat. Občianske hliadky a demonštrácie budú podľa tureckých médií pokračovať aj v ďalších dňoch.

Na centrálnom námestí Taksim v Istanbule sa v sobotu večer zišla asi tisícka Erdoganových prívržencov. Z ulíc sa ozývalo oslavné trúbenie áut. K zhromaždeným ľuďom prihovoril v sobotu večer v Istanbule prezident Erdogan.

324 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #pokus o prevrat #pokus o prevrat v Turecku