WikiLeaks zverejní dokumenty o mocenskej štruktúre v Turecku

Medzinárodná mediálna organizácia WikiLeaks oznámila, že sa chystá zverejniť vyše 100 000 dokumentov vzťahujúcich sa na mocenskú štruktúru tureckej vlády v súvislosti s nevydareným víkendovým pokusom o štátny prevrat, ktorý si vyžiadal stovky mŕtvych a zranených a vyše 7 000 zatknutých.

18.07.2016 16:33
Turecko, prevrat, tank Foto: ,
Pokus o prevrat v Turecku si vyžiadal takmer 300 obetí.
debata (15)

„Pripravte sa na boj, pretože zverejníme vyše 100.000 spisov týkajúcich sa mocenskej politickej štruktúry v Turecku,“ uviedla organizácia vo vyhlásení na sociálnej sieti Twitter, z ktorého dnes citovala agentúra DPA.

WikiLeaks, založená v roku 2006 austrálskym aktivistom Julianom Assangeom, je známa predovšetkým pre svoje zverejnenie tajných diplomatických depeší vlády USA, ktoré zdiskreditovali Washington a jeho spojencov.

Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat v Turecku si vyžiadalo z noci na sobotu najmenej 294 mŕtvych a vyše 1400 zranených. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzburu armádnej frakcie spája s aktivitami kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, za „formálneho vodcu junty“ však dnes Ankara označila bývalého veliteľa vojenského letectva Akina Öztürka. V súvislosti s udalosťami bolo odvolaných alebo suspendovaných niekoľko tisíc sudcov a policajtov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #pokus o prevrat v Turecku