Pätina Rusov podľa prieskumu uvažuje o emigrácii

Takmer každý piaty Rus by chcel emigrovať do vzdialenejšej cudziny, teda za hranice niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Informoval o tom ruský denník Kommersant s odvolaním sa na výsledky prieskumu verejnej mienky nezávislej sociologickej spoločnosti Levada.

20.07.2016 07:20
debata (704)

Hlavným dôvodom sú zlé životné podmienky v Rusku a nestabilita ruskej ekonomiky.

Podľa komentára denníka údaj neznamená, že by Rusi reálne uvažovali o vysťahovaní do cudziny. Ide skôr o reakciu na neuspokojivý stav životnej úrovne v krajine, ktorá sa stretáva so západnými sankciami a prudkým znížením príjmov za vývoz petrochemických surovín. V skutočnosti ročne opúšťa Rusko asi len 0,5 percenta jeho obyvateľov.

Medzi argumenty, prečo Rusi o odchode z vlasti uvažujú, je podľa ruského denníka snaha zabezpečiť budúcnosť deťom, nespokojnosť so svojvôľou úradov a nesúhlas s aktuálnou politickou situáciou.

Zaujímavé sú podľa Kommersantu reakcie radových Rusov na rozhodnutie ich spoluobčanov presťahovať sa do zahraničia. Polovicu Rusov táto situácia nijako neznepokojuje, ale takmer štvrtina je nedostatkom vlasteneckej lojality pobúrená.

704 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #migrácia