Trump v celoštátnom prieskume dostihol Clintonovú

Republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Donald Trump sa v celoštátnom prieskume spoločnosti Ipsos dotiahol na svoju pravdepodobnú demokratickú súperku Hillary Clintonovú.

23.07.2016 03:00
debata (16)

V piatok to uviedla agentúra Reuters, podľa ktorej sú pozície oboch kandidátov vyrovnané prvýkrát od mája. Pred dvoma týždňami pritom mala Clintonová v celoštátnom prieskume náskok 13 percentuál­nych bodov.

V prieskume, ktorý sa uskutočnil tento týždeň, sa pre Clintonovú vyslovilo 41 percent opýtaných, zatiaľ čo pre Trumpa 38 percent. Vzhľadom na to, že štatistická odchýlka prieskumu je štyri percentuálne body, je podľa Reuters postavenie oboch uchádzačov o Biely dom vyrovnané.

Trump si za posledné dva týždne pripísal päť percentuálnych bodov. Podľa analytikov spoločnosti Ipsos to ale pravdepodobne súvisí s nominačným zjazdom republikánov, ktorý sa uskutočnil tento týždeň. Stranícke nominačné zjazdy totiž spravidla pomôžu popularite kandidáta, ktorého strana do súboja o kreslo v Bielom dome vyberie. Pred štyrmi rokmi si vtedajší republikánsky kandidát Mitt Romney pripísal po straníckom zjazde tiež päť percentuálnych bo­dov.

Nominačný zjazd demokratov sa uskutoční až budúci týždeň a delegáti by na ňom mali potvrdiť Clintonovú ako uchádzačku o prezidentský ú­rad.

Trump však v posledných týždňoch posilnil aj v prieskumoch v niektorých štátoch, ktoré nie sú vyhranené pre jednu z amerických strán a tradične patria medzi tie, kde sa rozhodujú voľby. Podľa spoločnosti Quinnipiac by teraz Trump porazil Clintonovú na Floride a v Pensylvánii a dotiahol by sa na ňu v Ohiu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Hilary Clintonová