Rus Koňuchov obletel svet za rekordných 11 dní a šesť hodín

Rus Fjodor Koňuchov prekonal rekord v oblete Zeme balónom, keď po 11 dňoch letu dorazil do západnej Austrálie. Oznámil to jeho tím. Koňuchov tak prekonal výkon Američana Steva Fossetta, ktorý v roku 2002 obletel svet balónom za 13 dní a osem hodín.

23.07.2016 09:14
fjodor koňuchov Foto: ,
Rus Fjodor Koňuchov pred odletom z Austrálie.
debata (48)

Steve Griffin z tímu dobrodruha oznámil, že vzduchoplavec preletel nad letiskom v austrálskom Northame, kde let dlhý 33-tisíc kilometrov 12. júla odštartoval. Podľa Rusovho tímu let trval 11 dní a šesť hodín čistého času.

Šesťdesiatšty­riročný Koňuchov kopíruje cestu svojho predchodcu, pretože aj Fossett štartoval z Northamu. Svetová federácia leteckého športu, ktorá sídli vo Švajčiarsku, rekord zatiaľ nepotvrdila. Miestni obyvatelia na sociálne siete umiestnili zábery balóna prelietavajúceho nad pobrežím.

Koňuchov je skúsený vzduchoplavec, námorník a horolezec. Balónom s hmotnosťou 1,8 tony zamieril z Austrálie na východ cez Nový Zéland, Chile, Argentínu a Juhoafrickú republiku a potom späť do Austrálie. Na austrálskom pobreží bolo zamračené, ale nefúkal vietor, takže boli vhodné podmienky pre pristátie.

Fossett bol v roku 2002 nútený stráviť pre mimoriadne silnému vetru vo vzduchu ešte dva dni a kôš potom vliekol po zemi štvrť hodiny, než sa zastavil na dobytčej farme na juhozápade štátu Queensland. Mal vtedy 58 rokov a pri pristátí si tak urputne hrýzol pery, že keď vystúpil z koša, krvácal. Fossett si splnil svoj sen, ale obletel Zem v balóne až na šiesty pokus a okrem iného čelil počas letu aj požiaru v kabíne.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Fjodor Koňuchov #let balónom