Záplavy v Číne si vyžiadali 150 mŕtvych, milióny evakuovali

Najmenej 154 mŕtvych a 124 nezvestných si v Číne vyžiadali prudké dažde sprevádzané záplavami a zosuvmi pôdy. Od pondelka, keď živly udreli, bolo nútených opustiť svoje domovy približne 16 miliónov ľudí, uviedli tamojšie médiá.

23.07.2016 11:21 , aktualizované: 18:00
čína, záplavy Foto:
Tisíce ľudí zostali v Číne bez strechy nad hlavou.
debata

Najviac je postihnutá a najviac obetí hlási severná provincie Che-pej, kde sa obyvatelia niektorých lokalít sťažujú, že sa im včas nedostalo od úradov varovania pred živlom. V tejto provincii evakuovali vyše 300-tisíc ľudí, úrady ich zásobujú stanmi, prikrývkami, člnmi a generátormi.

Priame ekonomické škody na úrode vláda odhadla na viac ako tri miliardy dolárov. V súvislosti s terajšími povodňami sa tiež zrútilo 50-tisíc domov. Možno pritom očakávať, že celková bilancia záplav sa ešte zhorší.

Jednu dedinu pri meste Sing-tchaj záplavy v stredu takmer zmietli z povrchu, zatiaľ čo ľudia ešte spali. Fotografie z miesta zachytávali deti utopené v blate. Rozhorčení dedinčania sa pýtali úradov, prečo nenariadili včas evakuáciu. Tlač tvrdí, že povodeň sa prehnala cez dedinu pre zúženie koryta rieky komunálnymi stavbami.

Čínu od začiatku tohto roka trápi séria povodní, ktoré priniesli skazu aj do inokedy skôr vyprahnutých oblastí. Podľa oficiálnych údajov za prvý polrok v dôsledku záplav zomrelo alebo bolo nezvestných takmer 600 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Zosuvy pôdy #dažde