K útoku v bavorskom Ansbachu sa prihlásil Islamský štát

K nedeľnému útoku v bavorskom Ansbachu sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS). Podľa agentúry Reuters to IS oznámil prostredníctvom svojej agentúry Amak. Neúspešný sýrsky žiadateľ o azyl v Ansbachu odpálil v nedeľu večer výbušninu ukrytú v batohu, zranil pritom 12 ľudí a seba zabil.

25.07.2016 01:00 , aktualizované: 17:00
Germany Explosion Foto: ,
V ubytovni, kde 27-ročný Sýrčan žil, našli predmety, ktoré podľa polície mohli poslúžiť ako materiál pre zostrojenie ďalšej výbušniny.
debata (331)

„(Útočník) vykonal operáciu v reakcii na výzvy k útokom na krajiny, ktoré sú súčasťou koalície, ktorá bojuje proti Islamskému štátu,“ uviedla agentúra Amak.

Nemecko sa priamych bojov proti IS nezúčastňuje. Z Turecka však lietajú jeho lietadla Tornado, ktoré zabezpečujú letecký prieskum pozícií islamistov pre medzinárodnú koalíciu vedenú Spojenými štátmi, a Berlín tiež poskytol spojencom špeciálne lietadlo pre tankovanie vo vzduchu.

Dôkazy v byte

Bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann už predtým konštatoval, že útočník mal k svojmu činu islamistický motív. Policajti našli v mobile atentátnika video, na ktorom muž sľubuje odplatu za zabíjanie moslimov. Podľa polície v počítači atentátnika našli videá, ktoré oslavujú násilnosti páchané teroristickou skupinou Islamský štát (IS) a v ubytovni, kde žil, sa našiel ďalší nebezpečný materiál.

Podľa Herrmanna natočil útočník na vlastný mobil posolstvo, v ktorom arabsky ohlasuje „akt pomsty“ voči Nemcom, ktorí podľa neho zabíjajú moslimov. Tvrdí tiež, že koná v mene Alaha. V nahrávke sa podľa ministra zmieňuje aj vodcu IS Abu Bakra Bagdádího.

V ubytovni, kde útočník žil, sa našiel kanister s naftou, kyselina soľná, riedidlo, spájka, drôty, batérie a kresadlo, čo podľa polície mohlo poslúžiť ako materiál pre zostrojenie ďalšej výbušniny. Polícia ubytovňu evakuovala.

Útočník mal psychické problémy

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére ešte skôr vyhlásil, že podľa neho nemožno vylúčiť ani to, že išlo o čin psychicky labilnej osoby, pretože muž sa v minulosti pokúsil o samovraždu. Z dôvodu niekoľkých útokov z posledných dní de Maiziére nariadil posilniť policajnú prítomnosť na verejnosti.

„Vyšetrovanie útoku v Ansbachu je zatiaľ na začiatku. Nemožno vylúčiť spojitosť s medzinárodným terorizmom, konkrétne s IS, rovnako ako psychickú labilitu páchateľa alebo kombináciu oboch,“ povedal de Maiziére. Podotkol tiež, že psychicky labilný človek je náchylnejší k tomu podľahnúť radikalizácii, či už náboženskej alebo extrémistickej.

De Maiziére uviedol, že páchateľ útoku prišiel do Nemecka v roku 2014, nedostal však azyl, pretože mu ho už predtým udelilo Bulharsko. Nariadenie o jeho deportácii pozastavili pre lekárske posudky, ktoré ukazovali na psychickú nestabilitu Sýrčana. Muž sa dvakrát pokúsil o samovraždu a bol preto aj hospitalizovaný na psychiatrickej klinike.

Sýrčan dostal celkom dva príkazy na vyhostenie. Druhý mu bol doručený tento rok 13. júla, predchádzajúci bol vydaný 22. decembra roku 2014.

Polícia ho poznala aj pre drogy

Polícia páchateľa poznala pre jeho kriminálnu minulosť, okrem iného aj pre drogové delikty. V rozhovore s agentúrou DPA to vyhlásil bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann. Spomínaný Sýrčan bol podľa všetkého považovaný za problematického. Herrmann totiž povedal, že polícia sa správaním tohto človeka zaoberala opakovane. Ďalšie podrobnosti ale neuviedol.

Podľa Herrmanna (CSU) je potrebné prijať prísne protiopatrenia. „Musím vidieť, že okrem mnohých utečencov so zlými osudmi, prichádzajú do našej krajiny aj ľudia, ktorí predstavujú skutočné nebezpečenstvo pre ľudí v našej krajine,“ povedal bavorský minister vnútra agentúre DPA. „To nemôžeme akceptovať,“ dodal Herrmann.

Podľa Herrmanna chcel zabíjať

Udalosť v Ansbachu nie je podľa Herrmanna možné považovať za obyčajný pokus o samovraždu, pretože Sýrčan pridal do batohu s výbušninou aj mnoho ostrých kovových častí, ich cieľom je v okolí explózie napáchať čo najväčšie škody. „Preto musíme vychádzať z toho, že toto nebola len obyčajná samovražda, lebo chcel zrejme zabiť čo najviac ľudí,“ povedal.

Podľa prokuratúry sa vyšetrovatelia teraz zamerajú na to, s kým útočník udržiaval kontakty. Rovnako tiež podľa agentúry Reuters budú zisťovať, čo Sýrčan pred odchodom do Nemecka vo svojej vlasti robil.

Policajti zabezpečili ulicu neďaleko domu, kde... Foto: SITA, Matthias Schrader
Ansbach, útok, polícia Policajti zabezpečili ulicu neďaleko domu, kde býval Sýrčan pred útokom v Ansbahu.

Muž sa snažil dostať na hudobný festival, ktorý sa konal od piatka v meste Ansbach, ktoré leží asi 40 kilometrov od Norimbergu. Dovnútra sa mu nepodarilo dostať. Okolo 22:00 SELČ potom neďaleko vchodu v historickom centre mesta odpálil výbušninu, ktorú mal podľa miestnych médií v batohu.

Podľa policajného prezidenta Romana Fertingera bude teraz polícia niekoľko dní prehľadávať miesto činu, aby našla prípadné úlomky, ktoré mohol páchateľ do výbušného zariadenia pridať. To by potom jasne ukazovalo na úmysel zabiť čo najviac ľudí. Police tiež našla u páchateľa mobilný telefón, ktorý bude teraz súčasťou vyšetrovania, uviedol Fertinger na tlačovej konferencii.

Bavorský minister vnútra tiež agentúre DPA povedal, že za takmer deväť rokov čo je vo funkcii, nezažil taký týždeň. Pripomenul minulý pondelok, keď napadol sedemnásťročný žiadateľ o azyl z Afganistanu vo vlaku neďaleko Würzburgu sekerou a nožom cestujúcich a štyroch zranil. V piatok v Mníchove osemnásťročný útočník nemecko-iránskeho pôvodu pri nákupnom centre zastrelil deväť ľudí a potom seba, ďalších tridsaťpäť zranil.

V nedeľu sa okrem útoku v Ansbachu stalo nešťastie aj v susednom Bádensku-Württembersku, kde v Reutlingene sýrsky žiadateľ o azyl na autobusovej stanici zabil mačetou ženu a ďalšie dve osoby zranil.

Herrmann chce zmeniť zákony pre nasadenie armády

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann po sérii útokov, ktorým v uplynulom týždni Bavorsko čelilo, vyzval spolkovú vládu kancelárky Angely Merkelovej, aby zmenila zákony, a umožnila tak nasadenie armády pri podobných atentátoch. Povojnová nemecká ústava to neumožňuje, povolanie vojska je obmedzené len na stavy ohrozenia krajiny, poznamenala agentúra AP.

Herrmann doterajšie obmedzenie považuje za zastarané. Pri útokoch, ako bol ten nedeľný v Ansbachu či piatkový v Mníchove, by pritom podľa neho mohla armáda vypomáhať polícii. Nemci podľa Herrmann majú právo na bezpečie.

Krajinský minister vnútra tiež žiada aj úpravy ďalších spolkových zákonov, ktoré riešia trestnoprávne alebo prisťahovaleckej otázky. „Musíme ostatným objasniť, že zákony tejto krajiny sa musia rešpektovať,“ povedal s tým, že kto tak robiť nebude, bude musieť krajinu opäť opustiť.

V Ansbachu zhodou okolností v januári Bavorsko zahájilo svoj zemský integračný program, ktorého cieľom je poučiť žiadateľa o azyl o právnom systéme krajiny, o rovnosti medzi mužmi a ženami či o sekulárnej povahe Západu. Úvodná lekciu vtedy viedol bavorský minister spravodlivosti Winfried Bausback.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #výbuch #Ansbach