Polícia zadržala kamaráta útočníka z Mníchova, stretli sa krátko pred činom

Nemecká polícia zadržala 16-ročného kamaráta útočníka z Mníchova pre podozrenie, že mohol vedieť o plánovaní streľby z piatkového večera a úmysle vraždiť. Krátko pred činom sa totiž na mieste útoku stretli. Oznámil to v nedeľu večer policajný hovorca v bavorskej metropole, informuje agentúra DPA.

25.07.2016 07:20 , aktualizované: 13:03
Mníchov, streľba Foto:
Polícia pri zásahu po streľbe v mníchovskom nákupnom centre Olympia.
debata (17)

Zadržaného podľa hovorcu vyšetrujú pre obvinenie z neoznámenia plánovaného trestného činu. Polícii sa prihlásil už v piatok krátko po streľbe v obchodnom centre Olympia, pretože poznal útočníka, ktorý zastrelil deväť ľudí a následne aj sám seba. Vyšetrovatelia dnes odhalili rozpory v jeho výpovediach, preto ho špeciálna jednotka večer zadržala v jeho byte v mestskej časti Laim.

Vyšetrovatelia tiež preverujú, či je zadržaný zodpovedný za výzvu na Facebooku na dnešné stretnutie v kine neďaleko mníchovskej hlavnej železničnej stanice. Správa sa totiž podobá na výzvu 18-ročného útočníka rovnako z Facebooku, na ktorej zverejnil pozvanie do reštaurácie rýchleho občerstvenia, kde streľbu spustil.

Polícia súčasne varovala pred ďalšími činmi napodobňujúcimi útok z piatka. V oznámení dodala, že pri prehliadke kina nenašla nič podozrivé.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann vyjadril dnes večer pochybnosti o tom, že úmysly páchateľa z obchodného centra bolo možné odhaliť skôr. Lekári, ktorí mladého muža predtým vyšetrovali kvôli duševnému ochoreniu, poukázali skôr na hrozbu samovraždy. „Žiaden nepovedal, že uňho videl hrozbu, že by mohol byť agresívny voči iným ľuďom,“ povedal Herrmann v programe televízie ARD.

Reportérka novín Süddeutsche Zeitung, Annette Ramelsbergerová, v rovnakej relácii naopak uviedla, že hovorila so spolužiakmi páchateľa a tí jej povedali o vyhrážkach mladého muža, že ich všetkých zabije alebo spácha atentát.

Podľa doterajších zistení vyšetrovateľov nebol medzi obeťami streľby žiaden zo spolužiakov útočníka. Ten mal byť podľa správ v roku 2012 terčom šikanovania zo strany spolužiakov.

Stretli sa krátko pred útokom

Zadržaný 16-ročný Afganec sa krátko pred činom sa strelcom na mieste budúceho činu zišiel. Na tlačovej konferencii to oznámili vyšetrovatelia s tým, že spolu pred útokom viedli aj internetovú diskusiu. Uviedli, že afganského mladíka zadržali kvôli rozporom v jeho výpovede.

Afganec sa s útočníkom, ktorý bol iránskeho pôvodu, zoznámil v psychiatrickej liečebni. Mladík okrem iného vedel, že si jeho kamarát zaobstaral pištoľ Glock 17, podľa všetkého zo Slovenska. Polícia ho považuje za dôverníka, nie spolupáchateľa.

Obaja si spolu cez internet dopisovali cez chat, Afganec ale záznam krátko pred činom vymazal. Vyšetrovateľom sa ale vymazanú histórii podarilo obnoviť. Necelú hodinu pred útokom sa tiež zišli.

Útočník o sebe tvrdil, že nenávidí ľudí, bol tiež závislý na počítačových hrách, podobne ako Afganec, uviedla polícia. U Afganca našla polícia pri domovej prehliadke airsoftové zbrane, ktoré si však zaobstaral legálne.

Doma u útočníka, ktorý o sebe tvrdil, že nenávidí ľudí, polícia našla okrem iného akčnú hru Counter-Strike. Tento typ počítačových hier ho zrejme inšpiroval k tomu, ako počas útoku postupovať. „Domnievam sa, že sa pohyboval ako v hre,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Hermann Utz z kriminálnej polície. Množstvo svojich obetí zastrelil zásahom do hlavy.

Zdravotný stav postrelených sa od víkendu výrazne zlepšil, nikto z nich už nie je v priamom ohrození života. Ešte v nedeľu označovali lekári zranenia troch ľudí ako kritické.

Obchodný komplex, ktorý bol dejiskom útoku, je opäť otvorený. Pred opätovným sprevádzkovaním usporiadali miestni zamestnanci omšu a obete si uctili minútou ticha.

Bulvárna tlač aj niektorí používatelia sociálnych sietí sa medzi tým pozastavujú nad menom útočníka z Mníchova. Nemecká polícia ho identifikovala ako Davida S., miestna tlač a jeho známi ako Aliho Davida Sonbolyho. „Iránec sa nebude volať David,“ zapochyboval jeden z používateľov sociálnych sietí.

Švajčiarsky denník Blick poukázal na to, že hoci mal strelec iránskej korene, jedno z jeho krstných mien bolo David. Podľa denníka je zbytočné konšpirovať a hľadať za tým židovské pozadie. Význam mena David je bohom milovaný. Meno je populárne nielen v hebrejskom prostredí, ale aj v Iráne. Perzsky a arabsky meno znie Daud.

Sonbolyho rodičia prišli do Nemecka z Iránu v 90. rokoch a nemecké médiá ich popisujú ako iránske štíty. Otec je taxikár, matka pracovala v obchodnom dome. Špekulovalo sa, že strelec sa mohol islamu vzdať a prestúpiť na inú vieru. Podľa dostupných informácií z rodiny však veriaci nebol.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Mníchov