Obeťou Sýrčana bola Poľka. Útočil nožom, nie mačetou

Žena, ktorú v nedeľu v nemeckom meste Reutlingen zabil nožom sýrsky žiadateľ o azyl, bola občianka Poľska. Potvrdilo to poľské ministerstvo zahraničných vecí, informovala agentúra AP. Podľa agentúry DPA vyšetrovatelia zároveň spresnili, že 21-ročný Sýrčan neútočil mačetou, ako predtým informovali médiá, ale kuchynským nožom.

25.07.2016 09:43 , aktualizované: 13:21
Nemecko, útok, Reutlingen Foto: ,
Polícia zatýka Sýrčana po tom, ako mačetou zabil svoju 45-ročnú kolegyňu.
debata (64)

Páchateľ bol agresívny a mal problémy s drogami a alkoholom. Podľa denníka Stuttgarter Zeitung to tvrdí jeden z jeho známych z ubytovne pre žiadateľov o azyl. Povedal tiež, že mal vzťah s kolegyňou z práce, ktorá bola tehotná.

Útočníkov spolupracovník uviedol, že obeťou bola jeho priateľka z Poľska. Polícia odmietla intímny zväzok potvrdiť, uviedla agentúra DPA, už skôr ale oznámila, že 21-ročný vrah sa s 45-ročnou obeťou očividne poznal.

„Bola Poľka a umývala u nás riad,“ povedal Sýrčanov spolupracovník z tureckej reštaurácie s tým, že do ženy sa útočník zamiloval na pracovisku. Uviedol o ňom, že bol priateľský a že pred rokom a pol prišiel zo severosyrského Halabu.

„Bol to dobrý človek, mal ale problémy s drogami, marihuanou a alkoholom,“ vypovedal známy z ubytovne pre žiadateľov o azyl Hamza Mohamed. Dodal, že mal niekoľko týždňov priateľku, s ktorou sa poznal z práce a ktorú si každý deň na ubytovňu vodil. „Myslím, že bola vo štvrtom mesiaci tehotenstva,“ spresnil.

Hoci Mohamed svojho suseda opisuje ako dobrého človeka, spomína aj jeho agresívne sklony. „Mal vlastnú izbu, pretože bol násilnícky,“ povedal. Ďalší obyvateľ ubytovne uviedol, že Sýrčana videl krátko pred činom telefonovať. „Bol v tvári celý červený a do telefónu hovoril hlasno,“ dodal.

Motív Sýrčana polícia nepozná

Motív sýrskeho žiadateľa o azyl zo Sýrie polícia zatiaľ nepozná. Úradom dvadsaťjedenročný Sýrčan nebol neznámy, v minulosti sa dopustil okrem iného ublížení na zdraví, krádeží či drogových deliktov. Vyšetrovanie tiež podľa polície poukazuje na mužove možné psychické problémy.

Útočník sa so svojou obeťou, s ktorou pracoval v tureckej reštaurácii s rýchlym občerstvením, dostal podľa svedkov v centre mesta neďaleko autobusovej stanice do sporu. Počas neho na 45-ročnou kolegyňu zaútočil mačetou, niektoré nemecké médiá hovoria o noži. Informácie sa tiež rozchádzajú s dĺžkou čepele, rôzne zdroje uvádzajú 40 až 80 centimetrov. Žena utrpela ťažké poranenia hlavy, ktorým podľahla.

Pri následnom úteku rozbil čelné sklo auta, v ktorom cestovali muž so ženou. Žena utrpela rezné zranenia, muž šok. Potom v reštaurácii zaútočil na mladého muža, ktorému na tvári spôsobil ťažké zranenia. V ďalšom podniku potom niekoľkokrát bodal a sekal do stola. Počas úteku zranil ešte dve ďalšie ženy, ktoré skončili v nemocnici.

Zranenie utrpel aj útočiaci Sýrčan, ktorý podľa polície zatiaľ nie je schopný výsluchu. Do útočníka totiž zámerne autom narazil istý vodič, ktorý jeho vyčíňanie videl. Sýrčan je teraz na jednotke intenzívnej starostlivosti.

S vyšetrovaním činu, ktorý podľa polície zrejme nebol teroristickým útokom, vypomáha aj mesto Reutlingen. To na ten účel zriadilo zvláštny štáb.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #Reutlingen