Trump vedie v prieskume pre CNN nad Clintonovou o tri percentá

Republikánsky kandidát na úrad amerického prezidenta Donald Trump po prvý raz vedie v prieskume nad kandidátkou demokratov Hillary Clintonovou. Podľa celoamerického prieskumu stanice CNN a organizácie ORC by teraz Trumpa volilo 48 percent ľudí, Clintonovú 45 percent.

25.07.2016 13:33
Donald Trump Foto: ,
Republikán Trump našiel nových stúpencov najmä medzi ľuďmi, ktorí sa nehlásia k žiadnej strane.
debata (80)

CNN upozornila, že Trump si po zjazde svojej strany, na ktorom ho minulý týždeň oficiálne nominovali za kandidáta republikánov, v prieskume polepšil o šesť percent. Naposledy kandidáti po nominačných zjazdoch svojich strán získali výrazne viac voličov v roku 2000, keď sa preferencie Ala Gorea a Georgea Busha posunuli zhodne o osem percent.

Republikán Trump našiel nových stúpencov najmä medzi ľuďmi, ktorí sa nehlásia k žiadnej strane. Po nominačnej konferencii republikánov sa k nemu prihlásilo až 43 percent nezávislých. Ďalšou veľkou skupinou, ktorá sa po clevelandskej konferencii prikláňa skôr k Trumpovi, sú podľa analýzy výsledkov ankety CNN/ORC belosi bez vyššieho než stredoškolského vzdelania. Tí, ktorí majú aspoň bakalársky titul, dávajú prednosť Clintonovej.

Trump si po nominácii zlepšil tiež osobné skóre, pretože 52 percent ľudí sa teraz domnieva, že kandiduje pre dobro krajiny, nie svoje vlastné. U Clintonovej je tohto názoru len 44 percent ľudí.

Nominačný zjazd demokratov sa začína v pondelok (25.júl). Demokrati na ňom chcú ukázať jednotu a súdržnosť a ponúknuť alternatívu k Trumpovmu programu, ktorý podľa nich Ameriku rozdeľuje, nie stmeľuje. Čelia však novému škandálu s únikom straníckej elektronickej pošty, pre ktorý rezignovala predsedníčka celoštátneho výboru Demokratickej strany Debbie Wassermanová Schultzová.

Hoci na zjazde vystúpia významné postavy amerických demokratov – súčasný prezident Barack Obama aj bývalý prezident Bill Clinton, komentátori sa zhodujú, že rozhodujúce bude slovo súpera Clintonovej z primárnych volieb Bernieho Sandersa. Podľa komentáre denníka The Independent musí Sanders zabrániť odlivu svojich voličov, na ktorých má zálusk Trump.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #voľby #USA #Donald Trump #Hilary Clintonová