Rakúšania, Maďari a Europol rozbili sieť prevádzajúcu migrantov

Rakúske a maďarské úrady v spolupráci s Europolom odhalili prevádzačskú sieť, ktorá pašovala migrantov cez hranice. Oznámil to európsky policajný úrad Europol. Trasy, ktoré skupina na prepravu ľudí využívala, viedli v niektorých prípadoch tiež cez Slovensko.

25.07.2016 16:19
debata

Pri spoločnej akcii proti pašeráckej sieti bolo minulý štvrtok zatknutých sedem osôb v Rakúsku a jeden človek v Maďarsku. Skupinu prevádzačov podľa Europolu tvorilo celkom 25 občanov Ruskej federácie, pôvodom z Čečenska. Kľúčový človek najímal v Rakúsku vodičov a posielal ich do Maďarska, kde ďalší členovia skupiny získavali „zákazníkov“ medzi migrantmi v utečeneckých táboroch.

Skupina do Rakúska či Nemecka zrejme prepravila najmenej dve stovky ľudí, pôvodom z Afganistanu, Iraku, Iránu a Sýrie. Za cestu do Rakúska žiadala okolo 300 eur za osobu, za odvoz do Nemecka 700 – 800 eur.

V snahe vyhnúť sa odhaleniu skupina využívala na cestu do Rakúska rôzne trasy, vrátane jázd cez Slovensko. V jednom prípade použité vozidlo zastavili maďarské orgány až v Rakúsku práve po naháňačke cez Slovensko.

V posledných mesiacoch bolo v Rakúsku, Nemecku, Maďarsku a na Slovensku zistených najmenej desať prípadov prevádzačstva, upozornil Europol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Europol #migranti #prevádzači