Irackých kresťanov, ktorí neboli spokojní v Česku, sa ujala cirkev

Kresťanskí utečenci z Iraku, ktorým pôvodne poskytla azyl Česká republika a ktorí sa neskôr rozhodli odísť do Nemecka, sa ani po odmietnutí štandardnej žiadosti o azyl spolkovou republikou zatiaľ do ČR nevrátia.

25.07.2016 21:46
debata (23)

Skupine 17 osôb totiž poskytla azyl na obmedzený čas Evanjelická jednota bratská z nemeckej obce Herrnhut. Informovali o tom tlačová agentúra DPA, internetové vydanie denníka Sächsische Zeitung, ako aj české elektronické médiá.

Podľa verejnoprávneho Českého rozhlasu môžu cirkevné komunity v Nemecku poskytnúť na istý čas azyl utečencom v prípade, že by eventuálna deportácia do vlasti znamenala ohrozenie ich životov. Práve tým zdôvodňuje komunita z Herrnhutu svoj postup.

Ako vyplýva z informácií nemeckých zdrojov, skupina dostala z Česka signály, že ju čaká kvôli údajnej nevďačnosti vyhostenie späť do Iraku, ktoré by pre členov tejto rodiny mohlo znamenať dlhodobé uväznenie, mučenie alebo dokonca smrť. Pred viac ako týždňom sa preto pred nimi otvorila cesta k cirkevnému azylu.

Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov predtým žiadosť o azyl irackých kresťanov zamietol ako neprípustnú s poukázaním na kompetencie českej strany a nariadil odsun Iračanov do ČR.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #utečenci