Kolumbia vyhlásila epidémiu vírusu zika za skončenú

Kolumbijské úrady vyhlásili v pondelok epidémiu vírusu zika v krajine za skončenú. Kolumbia bola po Brazílii druhou najviac postihnutou juhoamerickou krajinou, čo sa týka tejto komármi prenášanej choroby.

26.07.2016 07:28
Aedes aegypti, komár, Zika Foto: ,
Druh komára Aedes aegypti je prenášač vírusu Zika.
debata

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že počet prípadov vírusu zika klesol na 600 prípadov týždenne, pričom vo februári, keď epidémia prepukla, táto bilancia činila viac než desaťnásobok (6312), informovala agentúra AP.

Odkedy sa vírus zika dostal vlani v septembri do Kolumbie, nahlásených bolo takmer 100 000 prípadov infikovania, hoci laboratórne testy potvrdili iba približne 9000 prípadov.

Napriek nízkemu riziku infikovania sa kolumbijské úrady upozornili, že vírus nezmizne úplne. Rezort zdravotníctva tiež varoval, že mnoho zo 17.730 tehotných žien s diagnostikovaným vírusom zika ešte iba porodí a počet detí s telesnými poruchami súvisiacimi s týmto ochorením by sa v nasledujúcich mesiacoch mohol zvýšiť.

Tento roku sa v Kolumbii narodilo dosiaľ 150 detí s mikrocefáliou, ojedinelou chorobou, ktorá u novorodencov spôsobuje nezvyčajne malý vzrast hlavy a nedostatočne vyvinutý mozog.

debata chyba
Viac na túto tému: #kolumbia #Zika