Nemci útoky očakávali. Teraz na ne hľadáme odpoveď, tvrdí expert

Bude séria útokov v Nemecku pokračovať? "Je to základná otázka. A odpoveď na ňu znie, že pravdepodobne bude. Už aj preto, že sa dá predpokladať, že ďalšie útoky sa budú tými súčasnými inšpirovať. Našou odpoveďou je však silný systém, fungujúce médiá a pomerne stabilná politická scéna,“ povedal pre Pravdu nemecký analytik Jörg Forbrig, ktorý pôsobí v berlínskej pobočke organizácie German Marshall Fund.

26.07.2016 12:00
debata (74)

Aká vládne v Nemecku atmosféra po sérii útokov, za ktorými vo viacerých prípadoch stáli žiadatelia o azyl?
Dá sa povedať, že ľudia sú veľmi opatrní, čo sa týka reakcií. Určite sa pýtajú, čo sa deje. Ale ešte si neurobili závery. Zdá sa, že čo sa týka otázky utečencov, stále si väčšina Nemcov myslí, že sme urobili dobre, keď sme im otvorili dvere. Určite však ľudia vyjadrujú obavy o bezpečnosť. Útoky za posledný týždeň prispeli k pocitom úzkosti. No aj tak sa Nemci snažia vyhnúť zovšeobecneniu, že za všetko môže rozhodnutie prijať utečencov. Využíva to krajná pravica. Ale tradičná politická scéna čaká na fakty, aby bolo jasné, čo sa deje.

Nemecký analytik Jörg Forbrig.
Jörg Forbrig Nemecký analytik Jörg Forbrig.

Čiže zatiaľ si to krajina úplne nevyhodnotila?
Zjavne sme svedkami rôznorodých útokov. Nie všetky majú nejaké spojenie s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS), prípadne s migračnou krízou. Násilné udalosti, ktoré sme videli, sa nedajú zaradiť do jednej škatuľky. Okrem toho si myslím, že nemecká spoločnosť bola do značnej miery pripravená, že k útokom dôjde. Podobné tragédie sa roky diali v iných štátoch. Mentálne sme sa s tým vyrovnávali. A možno aj preto teraz ľudia nepodliehajú panike a snažia sa reagovať racionálne. V Mníchove sme videli, ako sa na sociálnych sieťach šíria výzvy, aby ľudia prijali domov tých, ktorých ovplyvnil útok. Je to veľmi praktická odpoveď na tragédiu. Okrem toho krajina má predsa vlastnú históriu násilných útokov, ktoré spáchali Nemci. Aj v mníchovskom prípade sa zdá, že páchateľ bol jednoznačne inšpirovaný podobnými masakrami, ktoré sa stali aj u nás.

Vydrží Nemecku tento relatívny pokoj?
Bude táto séria tragických udalostí pokračovať? Je to základná otázka. A odpoveď na ňu znie, že pravdepodobne bude. Už aj preto, že sa dá predpokladať, že ďalšie útoky sa budú tými súčasnými inšpirovať. Je veľmi ťažké povedať, či sa dá s tým niečo robiť. Väčšina politickej scény sa snaží vyhnúť tomu, aby sme nereagovali unáhlene. Budeme mať aj silnejšie reakcie, najmä v Bavorsku, kde sa niektoré útoky odohrali. Miestni politici musia verejnosti ukázať, že robia viac. Táto debata bude ešte výraznejšia, keby sa vyskytli ďalšie útoky. Zatiaľ som však nevidel žiadnu diskusiu v médiách, že by sme mali úplne uzavrieť krajinu či zaviesť nejaký výnimočný stav. Určite však budeme svedkami sprísnených bezpečnostných opatrení. Najmä zvýšenej prítomnosti policajtov vo vlakoch, vo verejnej doprave a všade tam, kde sa zhromažďujú ľudia. Nezdá sa však, že by to malo mať nejaký dosah na bežný život. A relatívne pokojná reakcia je pravdepodobne daná aj tým, že polovica krajiny je na dovolenke. Do istej miery to znižuje intenzitu všetkého, čo sa deje. Leto nám trochu pomáha. Uvidíme však, čo prinesú prieskumy verejnej mienky.

Čo tým myslíte?
Situácia v Nemecku sa upokojila. Po náročnom období v súvislosti s utečeneckou krízou popularita vlády, tradičných strán a aj samotnej kancelárky Angely Merkelovej postupne opäť rastie. A antiimigrantská Alternatíva pre Nemecko stráca. Uvidíme, či to vydrží aj po tejto sérii útokov. Alebo sa trend opäť otočí v neprospech vlády a znovu budeme svedkami oveľa tvrdších vyhlásení na adresu migrantov a výziev na reštriktívnu politiku. V tejto chvíli to však vyzerá, že Nemci opäť dôverujú Merkelovej. Pred verejnosť vystúpila až 20 hodín po útoku v Mníchove. Myslím si však, že ľudia sa identifikujú s jej pokojným prístupom.

Neočakávajú Nemci od Merkelovej v tejto situácii viac líderstva, možno nejaký veľký povzbudivý prejav?
Merkelová vždy bude čeliť kritike za to, že reaguje neskoro a pomaly a hovorí málo. Objavuje sa to aj v médiách. Ľudia si však uvedomujú limity toho, čo môže kancelárka povedať, a v prvom rade očakávajú, že štát bude reagovať tak, ako očakávajú. Že veci budú fungovať. Merkelová hrá práve na túto racionalitu.

Asi sa teda dá povedať, že Nemecko sa zatiaľ vo svojej reakcii na útoky správa takpovediac po nemecky? Racionálne vyhodnocujete, čo sa stalo.
Netvrdil by som, že je to len Nemecko. Pred piatimi rokmi mal teroristický útok Andersa Breivika v Nórsku podobný ohlas. Ľudia boli pokojní, nikto nevolal po prudkých reakciách. Nórska verejnosť nielen smútila, ale sa aj snažila pochopiť, čo sa stalo. Podobne je to aj v Nemecku. Najmä v súvislosti s mníchovským útokom. Možno je v tom trocha našej nemecko-severoeurópskej racionality. Len však zopakujem, že Nemci útoky očakávali. Neprekvapili nás. Do istej miery to vnímame tak, že teraz to už nie je len abstraktná debata. Teda, že môžeme konečne lepšie pripraviť našu odpoveď na to, čo sa stalo. Nechceme si na takéto príšerné útoky zvyknúť. Našou odpoveďou je však silný systém, fungujúce médiá a pomerne stabilná politická scéna.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #útoky #Angela Merkelová #Islamský štát #žiadatelia o azyl