Českú zdravotnú sestru zbavili obvinenia z vrážd pacientov

Zdravotná sestra z českého mesta Rumburk, obžalovaná z vrážd šiestich pacientov, je podľa súdu nevinná.

26.07.2016 12:58
debata (2)

Vrchný súd v Prahe v utorok zamietol odvolanie prokurátora. Na svojej internetovej stránke o tom informoval Český rozhlas (ČRo).

V pôvodnom hlavnom pojednávaní prokurátor pre Věru Marešovú požadoval doživotný trest. Krajský súd v Ústí nad Labem ju oslobodil s tým, že sa nenašiel jediný priamy dôkaz o jej údajnej trestnej činnosti. Dnešný verdikt je právoplatný.

Prokurátorka v utorok na vrchnom súde navrhovala vrátenie kauzy na nové pojednávanie, pretože podľa nej súd prípad neobjasnil. Věra Marešová zopakovala, že „nikoho neusmrtila, nikomu nepomohla zomrieť, nikomu neublížila a ani nikomu ublížiť nechcela“. Trvala na tom, že bola na nesprávnom mieste v nesprávny čas a s nesprávnymi ľuďmi. Odvolací súd nepripustil doplnenie dokazovania, ktoré požadovala prokuratúra.

Už v januári na ústeckom súde Marešovej pomohla predovšetkým revízna analýza znaleckého posudku. Lekár, ktorý ju spracovával na súde, povedal, že smrť šiestich pacientov v nemocnici v Rumburku nespôsobil draslík. Podanie tejto látky ale nevylúčil.

Znalci ostro napadli prácu súdneho lekára na prípade poslednej pacientky z júna 2014 – záver o podaní draslíka dokonca označili za diletantstvo.

Práve tento posledný prípad, úmrtia 72-ročnej pacientky, odštartoval celé vyšetrovanie. Žena totiž zomrela na zástavu srdca napriek tomu, že do tej chvíle žiadnymi srdcovými problémami netrpela. Policajti potom prešli staršie prípady a v novembri 2014 rozšírili obvinenie Marešovej na šesť vrážd.

Vyšetrovanie trvalo takmer rok a súd ďalšieho trištvrte roka, Marešová bola medzitým dvakrát vo väzbe, od minulého decembra je ale na slobode.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vražda