Kremeľ odmietol zodpovednosť za únik pošty amerických demokratov

Rusko odmieta byť zneužité v americkej predvolebnej kampani. Ku škandálu okolo úniku obsahu elektronickej pošty medzi členmi americkej Demokratickej strany to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

26.07.2016 13:51
debata (68)

Obsah e-mailov bol zverejnený tesne pred nominačným zjazdom Demokratickej strany, aj keď o útoku na svoje servery a o ruskej stope strana informovala už v apríli.

Načasovanie podľa amerických demokratov svedčí o zámere Moskvy ovplyvniť výsledok volieb v USA. „Sme svedkami posadnutosti zneužiť Rusko vo volebnej kampani v USA. Rodina jedného z kandidátov tie absurdné informácie okamžite dementovala,“ povedal Peskov pred novinármi s odkazom na syna kandidáta republikánov Donalda Trumpa.

"Včera (v pondelok) sa objavili informácie, podľa ktorých bol Trumpov poradca Carter Page v Moskve a zišiel sa so (šéfom prezidentskej kancelárie) Sergejom Ivanovom. Rusko je bohužial zneužité vo volebnej kampani. Nie je to žiadna novinka, používa sa tu starý trik. Nie je to dobré pre bilaterálne vzťahy, ale chápeme, že je potrebné toto zlé obdobie prekonať, "povedal Peskov.

Podľa agentúry Interfax Ivanov nebude informáciu o schôdzke s Trumpovým poradcom komentovať. Obsah e-mailov bol zverejnený v piatok, tri dni pred začatím nominačného zjazdu. Odcudzených bolo 20 000 e-mailov, ktoré si vymenili medzi januárom 2015 a tohtoročným májom členovia strany. Vyplýva z nich, že vedenie dávalo v primárnych voľbách prednosť Hillary Clintonovej pred jej súperom Berniem Sandersom.

Tím Clintonovej na únik reagoval obvinením, že cieľom je podporiť v americkej kampani Trumpa, kritického k NATO.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donald Trump #prezidentské voľby v USA