BBC: Vodcu afgansko-pakistanskej odnože IS údajne zabili

Kľúčový veliteľ afgansko-pakistanskej odnože samozvaného kalifátu Islamský štát (IS) prišiel o život pri vojenskej operácii v provincii Nangarhár na východe Afganistanu. Informovala o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na afganské bezpečnostné sily.

26.07.2016 18:34
debata (8)

Saad Emárátí bol jedným zo zakladateľov tejto odnože a viedol niekoľko útokov proti hnutiu Taliban, ako aj afganskej vláde. Bol medzi približne 120 podozrivými militantmi zabitými pri operácii v okrese Kot, ktorá mala podľa afganských bezpečnostných zdrojov aj zahraničnú vzdušnú podporu.

Emárátí pôvodne pôsobil ako veliteľ v Talibane, po smrti mullu Umara, zakladateľa tohto hnutia, prisahal vernosť IS. Analytici tvrdia, že Emárátí bol jedným z najvýznamnejších vodcov IS v danej oblasti a ak sa potvrdí jeho smrť, bude to pre IS závažný úder, čo sa týka jeho činnosti na východe Afganistanu.

Emárátí bol podľa BBC zároveň jedným z prvých veliteľov fundamentalistov v afgansko-pakistanskom regióne, ktorý prisahal vernosť vodcovi IS abú Bakrovi Baghdádímu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #IS #Saad Emárátí