Podľa Europolu je v EÚ niekoľko stoviek potenciálnych teroristov

V Európskej únii je niekoľko stoviek potenciálnych islamistických teroristov, prevažne to sú navrátilci zo Sýrie. Nemeckému denníku Neue Osnabrücker Zeitung to v stredu oznámil európsky policajný úrad Europol.

27.07.2016 09:27
debata (40)

Podľa neho nie sú žiadne dôkazy o tom, že by sa teroristi systematicky ukrývali medzi utečencami, ktorí do Európy mieria.

Podľa odhadu Europolu odišlo z EÚ na Blízky východ približne 5 000 ľudí, ktorí chceli bojovať v Sýrii a v Iraku v radoch teroristickej skupiny Islamský štát. Asi 1 500 až 1 800 z nich sa do Európy vrátilo.

„Mnoho z navrátilcov nemá zámer ani schopnosti vykonať teroristické útoky. Napriek tomu ostávajú stovky potenciálnych teroristov, ktorí predstavujú hrozbu pre bezpečnosť Európy,“ uviedol Europol. Podporuje preto národné policajné úrady v tom, aby navrátilcov zo Sýrie dôsledne sledovali.

Európsky úrad je tiež presvedčený, že sa teroristi pri pokuse preniknúť na európsku pôdu nemaskujú za utečencov. „Členovia teroristických skupín alebo vracajúci sa zahraniční bojovníci s európskym pasom spravidla cestujú do EÚ s pravým alebo sfalšovaným pasom. Nespoliehajú sa na pašerákov ľudí, ktorí dopravujú utečencov,“ uviedol Europol.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #utečenci #hrozba teroristických útokov #Europol #Islamský štát