Vraždi! My tomu dáme zmysel, hovoria teroristi

Motívy nie sú vždy jasné. Určite sa môžu líšiť. Vlna násilia, čo zasiahla Francúzsko a Nemecko, však ukazuje na to, aké zraniteľné sú naše spoločnosti. A to bez ohľadu na pohnútky, ktoré mali jednotliví páchatelia.

27.07.2016 12:00
Islamský štát, IS, vlajka Foto:
Vlajka islamského štátu.
debata (37)

Vyčíňanie dvojice hrdlorezov, ktorí včera v kostole severofrancúzskeho Saint-Étienne du Rouvray zajali päť rukojemníkov, stálo život miestneho farára. Vážne zranili aj ďalšieho rukojemníka, kým ich polícia zastrelila. Minulý týždeň si útok sekerou a nožom vo vlaku v bavorskom Würzburgu vyžiadal piatich zranených, páchateľa zastrelila polícia. Streľba v obchodnom dome v Mníchove minulý piatok sa skončila tragickou bilanciou deväť obetí. Páchateľ spáchal samovraždu. Útočník nožom na kebab v Reutlingene zabil v nedeľu tehotnú ženu. Neúspešný azylant zo Sýrie sa v rovnaký deň odpálil v Ansbachu na hudobnom festivale a zranil minimálne 12 ľudí. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

"Je to infekcia šialenstva?“ pýta sa denník Die Welt po sérii útokov, ktoré sa odohrali v krátkom čase.

Panika sa nešíri, ale ľudia sa obzerajú okolo seba. "Útoky sa nedajú porovnať s hororom, aký zažili predtým vo Francúzsku či v Belgicku. Sú menšie, nie sú ani nijako zvlášť pripravené a obetí nie je toľko. Ale islamistickým teroristom sa už podarilo niečo dosiahnuť. Pokojné a bezpečné krajiny sa menia na terč teroristov, kde ľudia s podozrením hľadia na cudzincov vo vlaku či v obchodnom dome,“ uviedol v komentári izraelský denník Haarec.

Šialenci aj teroristi alebo nejaká ich kombinácia. Ale aj v šialenstve môže byť koncepcia. Útočník z Mníchova študoval veľké masakre a mohol ho inšpirovať aj nórsky pravicový terorista Anders Breivik, ktorý v roku 2011 zabil 77 ľudí. Hoci sa to zdá neuveriteľné, aj takéto vzory lákajú. A IS vo svojej propagande priamo mieri na zraniteľných ľudí, ktorí sú často do istej miery vylúčení z bežnej spoločnosti.

"Môžeme očakávať viac takýchto útokov? Povedal by som, že odpoveď znie s najväčšou pravdepodobnosťou áno. Aspoň nejaké. Nie je pritom až také dôležité, či sú útoky oficiálne spojené s IS, alebo nie. Dôležité je, že teroristi ponúkajú jednoduchý spôsob, ako zo zúfalého činu spraviť zmysluplný,“ uviedol pre Pravdu Gilber Ramsay z Centra pre výskum terorizmu a politického násilia na University of St Andrews.

Odborník pripomína útok v nočnom klube v americkom Orlande, pri ktorom 29-ročný Omar Mateen zabil v júni 49 ľudí. "Táto masakra je presne to, o čom hovorím. Vrah bol s najväčšou pravdepodobnosťou gej a nenávidel sa za to. Azda ani nemal žiadne reálne kontakty s islamistami. Zrazu však mohol tvrdiť, že koná v mene IS. Svoj čin tým vo svojich očiach povýšil. Zo zmätenej a sebadeštrukčnej osoby sa stal terorista, ktorý za niečo bojuje,“ vysvetlil. Ramsay.

Aj podľa Magnusa Norella z Washingtonského inštitútu pre blízkovýchodnú politiku ďalšie útoky prídu. "Môžeme posilniť preventívne bezpečnostné opatrenia a viac sa sústrediť na spravodajskú prácu. Ale mali by sme aj opäť vyznávať hodnoty, na ktorých sú založené naše spoločnosti. Lebo militantný islamizmus zapustil korene a získal vplyv v Európe,“ uviedol Norell pre Pravdu.

"Ideológia za útokmi je silná. Podľa mňa by sme sa jej mali postaviť tým, čo máme k dispozícii. Znamená to ponúknuť demokratický, otvorený a tolerantný Západ a podporovať myšlienky, na ktorých sú vybudované naše spoločnosti. Sloboda, právny štát, právo jednotlivca robiť vlastné rozhodnutia a jednoduchá predstava, že politika a náboženstvo majú byť oddelené,“ tvrdí Norell.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #teroristi #násilie #Islamský štát #teroristické útoky