V Turecku pokračujú v zatýkaní novinárov

Turecké úrady v reakcii na zmarený pokus o vojenský prevrat z 15. júla vydali zatykače na 47 novinárov, uviedla televízna stanica CNN Türk. Polícia dostala za úlohu novinárov zadržať v rámci vyšetrovania osôb blízkych duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania puču, pri ktorom prišlo o život najmenej 246 ľudí.

27.07.2016 10:26
turecko, puč Foto: ,
Tureckí policajti v civile podrobujú osobnej prehliadke každého, kto chce navštíviť niektorú z vládnych inštitúcií.
debata (20)

Novinári pracovali pre opozičný denník Zaman, ktorý bol s Gulenom spájaný a ktorý začiatkom marca prevzal pod kontrolu turecký režim. Ešte predtým nechali úrady zavrieť iné opozičné médiá spojované s duchovným, ktorý už roky žije v exile v Spojených štátoch. Gülen, ktorý kedysi býval spojencom terajšieho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, prevrat odsúdil a všetky obvinenia odmietol.

Istanbulský dom jedného z novinárov Sahina Alpaya okolo šiestej hodiny ráno miestneho času (05:00 SELČ) prehľadali policajti. Domová prehliadka trvala dve a pol hodiny a v jej závere Alpaya zatkli, uviedla tlačová agentúra Dogan.

Médiá už v pondelok informovali, že Turecko vydalo zatykače na 42 novinárov, medzi ktorými bola aj komentátorka a bývalá poslankyňa Nazli Ilicaková.

Personálne čistky v najrôznejších inštitúciách v Turecku sa zatiaľ dotkli vyše 60 000 vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov alebo učiteľov, ktorých zatkli, prepustili z práce či odvolali z funkcií. Vyše 11 000 ľudí, väčšinou vojakov, je vo väzbe. Za mrežami sa ocitlo okremo iného takmer 300 príslušníkov prezidentskej stráže, čo je zhruba desatina tejto elitnej jednotky, a tiež 126 generálov a admirálov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #zatýkanie #pokus o prevrat v Turecku