Adel Kermiche zabil kňaza, ale vydával sa za milosrdného moslima

Jedného z dvoch atentátnikov, ktorí v utorok útočili v kostole pri Rouene, úrady sledovali od jeho šiestich rokov. Podľa francúzskeho denníka Le Monde bol Adel Kermiche niekoľkokrát hospitalizovaný pre psychické problémy. Pri najrôznejších rozhovoroch sa hlásil k islamu a jeho hodnotám milosrdenstva.

27.07.2016 12:35
kostol, francúzsko, kňaz Foto:
Obeťou atentátnika Adela Kermichea bol 84-ročný kňaz Jacques Hamel.
debata (14)

Podľa vyšetrovateľov sa chcel stať pomocným pracovníkom v zdravotníctve. Rodina tvrdí, že mal viac možností pracovného uplatnenia vrátane vedenia projektov v miestnom stredisku pre voľný čas.

„Som moslim vyznávajúci hodnoty milosrdenstva a láskavosti. Nie som extrémista,“ povedal Kermiche pri jednom z rozhovorov s vyšetrovateľmi. Vyhlásil tiež, že sa modlí dvakrát denne a že kvôli rannej modlitbe nevstáva. Veriaci moslimovia sa modlia od skorého rána päťkrát denne.

Kermiche, ktorý pri útoku prišiel o život, mal 19 rokov. S ďalším komplicom zajal šesť ľudí v kostole v Saint-Étienne-du-Rouvray a potom zabil osemdesiatšes­ťročného kňaza Jacquesa Hamela. Na slobode bol od marca a predtým strávil desať mesiacov vo väzbe kvôli pokusom dostať sa do Sýrie a pripojiť sa k radikálom. Po prvom pokuse vlani, keď bol ešte neplnoletý, mu nariadili pod súdnu kontrolu, po druhom ho vlani v máji zadržali a umiestnili do väzby.

Celu zdieľal so saudským Arabom a zoznámil sa s Francúzom, ktorý strávil 18 mesiacov v oddieloch tzv. Islamského štátu. Svoje zadržanie niesol ťažko a vyšetrovateľom povedal, že pokusy o odchod do Sýrie ľutuje. „Mám chuť znovu žiť, vrátiť sa k priateľom, oženiť sa,“ povedal.

Sudca, ktorý nakoniec rozhodol o jeho prepustení na slobodu s kontrolou prostredníctvom elektronického náramku, svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že si dotyčný „svoje omyly uvedomuje“, že „má vo väzbe samovražedné tendencie“, že sú náznaky toho, že sa chce vrátiť sa do spoločnosti a jeho rodina mu môže pomôcť.

Kermichee bol prepustený s elektronickým náramkom a žil u svojich rodičov v Saint-Etienne-du-Rouvray. K podmienkam režimu patrilo, že nesmie opustiť department, musí sa podrobiť psychologickému poradenstvu a z domu nesmie vychádzať s výnimkou obdobia od 8:30 do 12:30 hod. Práve v tomto čase v utorok útočil.

V snahe identifikovať druhého útočníka v utorok večer zadržali sedemnásťročného mladíka pôvodom z Alžírska. Podľa francúzskych médií je mladším bratom muža, ktorý vlani v marci odišiel k radikálom do oblasti Iraku a Sýrie a mal pri sebe doklady znejúce na meno Adel Kermiche. Kvôli vyšetrovaniu sa robia prehliadky na niekoľkých miestach v Normandii.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #psychické problémy #atentátnik #elektronický náramok #IS