Clinton rozprával príbeh o láske k Hillary. Príbeh o Lewinskej vynechal

Ich príbehu sa už venovali milióny slov, desiatky videí a nespočetné množstvo komentárov. Rozpitvávali ho, obhajovali ho aj kritizovali pri kuchynských stoloch aj na televíznych obrazovkách, v bulvárnych denníkoch aj v školských triedach. V utorok večer sa bývalý prezident Bill Clinton snažil tomu všetkému dať pred miliónmi divákov nejaký zmysel a podporiť svoju ženu Hillary ako demokratickú kandidátku na prezidentku USA v čase, keď je toho politicky v stávke nebývale veľa, píše agentúra AP.

27.07.2016 13:10
Bill Clinton, Foto: ,
Clintona označovali za "dieťa comebackov". Po prípadnom víťazstve Hillary Clintonovej by sa po rokoch vrátil do Washingtonu.
debata (30)

„Na jar roku 1971 som stretol jednu dievčinu,“ začal Clinton svoj desiaty prejav na demokratickom zjazde. Jeho 42-minutový prejav bol najosobnejší a zahŕňal žiadosti o ruku, oslavy Halloweenu, smrť rodičov aj sledovanie filmov. Nápadne chýbali ich asi najhoršie chvíle – škandál s Monikou Lewinskou a nasledujúce právne bitky. Namiesto toho sa Clinton vykreslil ako pasažier v živote svojej ženy a pretvoril tak príbeh ich dlhoročného pôsobenia v politike.

Hillary Clintonová je zrejme najznámejšou političkou na svete, ale aj jej spolupracovníci tvrdia, že ju vlastne nepoznajú. Clinton sa snažil vyobraziť svoju ženu tak, aby si k nej voliči mohli vytvoriť vzťah. Bývalú ministerku zahraničia predviedol ako liberálnu hrdinku svojho vlastného príbehu. Zdôraznil, že bojovala za reformu vzdelávania i zdravotného systému, za občianske práva, za invalidov, za ekonomicky slabšie poľnohospodárske oblasti i za hasičov a ďalších, kto ako prvý čelil následkom útokov 11. septembra 2001.

„Vie presadiť zmeny ako nikto iný, koho som kedy v živote stretol. Táto žena nebola nikdy spokojná s daným stavom vecí. Vždy chce veci zlepšovať,“ vyhlásil.

Clinton ani raz nemenoval republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Útoky republikánov na svoju ženu odmietol ako „vymyslené“. Skôr sa sústredil len na úspechy svojej ženy a na to, ako ho ovplyvnila. „Žil som dlhý a požehnaný život. Naozaj sa dal do pohybu, keď som na jar roku 1971 stretol túto dievčinu a zamiloval sa do nej,“ povedal.

Clintonová v utorok prekonala dôležitý míľnik, keď sa stala prvou ženou nominovanou veľkou americkou stranou na prezidentku. A ak voľby vyhrá, aj na jej manžela čaká bezprecedentná úloha – stane sa prvým manželom.

Tento potenciálny nový titul je zrejme najpodivnejším zvratom v kariére človeka známeho svojimi návratmi na scénu. Clintona označovali za „dieťa comebackov“ už v jeho prvom prezidentskom súboji. A teraz by sa mohol po zdravotných ťažkostiach a politických prešľapoch ešte raz naposledy vrátiť do Washingtonu.

Clinton v roku 2012 poskytol pri nominačnom zjazde mohutnú podporu súčasnému prezidentovi Barackovi Obamovi. Ale tentoraz je to iné, povedal šéf kampane Clintonovej John Podesta. „Toto je osobnejšie a ide viac o ňu,“ povedal. Clinton sa cítil pod tlakom, aby vystúpil v prospech svojej ženy a vykompenzoval vlastné prešľapy počas jej druhej prezidentskej kampane.

Vo svojich takmer 70 rokoch je krehkejší, trochu neistejší, ale podľa spolupracovníkov a priateľov jeho povestná pamäť zostáva bezo zmeny. Dedičstvo jeho vlády však podľa niektorých názorov popreli samotní demokrati, keď sa za Baracka Obamu posunuli viac doľava. „Boh mu žehnaj, vyzerá teraz dokonca staro,“ povedal stratég republikánov Alex Castellanos. „Nie je predošlým a budúcim kráľom, ale len minulým kráľom,“ dodal.

Nikto však nepochybuje o tom, že Bill Clinton chce byť stále v centre diania. V prípade víťazstva svojej ženy v prezidentských voľbách by zrejme nedostal ministerské kreslo či inú vysokú funkciu, Clintonová však už dala jasne najavo, že by sa jej najbližší poradca podieľal na jej administratíve, najskôr pri riadení ekonomiky.

Manželia Clintonovci skrátka zostávajú balíčkom „kúpte jedného, ​​druhého dostanete zadarmo“ – ako Clinton kedysi povedal pri svojej prvej prezidentskej kampani. Ale v utorok večer naznačil, že jeho žena teraz konečne dostáva svoj podiel na celom obchode.

„Vzal som si svoju najlepšiu priateľku,“ povedal. „A naozaj dúfam, že keď sa rozhodla si ma vziať a odmietla moju radu, aby sa usilovala o vlastnú kariéru, tak urobila rozhodnutie, ktoré nebude nikdy ľutovať.“

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Bill Clinton #americké prezidentské voľby