Obama: Trumpovi chýbajú základné vedomosti o svete

Republikánsky kandidát amerických prezidentských volieb Donald Trump je človek, ktorý má rád pozornosť, a tým, že sa v kampani dostal tak ďaleko, zrejme prekvapil sám seba.

27.07.2016 15:46
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (13)

V rozhovore s televíziou NBC to povedal americký prezident Barack Obama. Trump podľa neho nemá zrejme žiadny plán, politiku ani návrhy, ktoré by mohli niečo riešiť.

K dotazu ohľadom Trumpovho výroku, že len on sám dokáže vyriešiť problémy Ameriky, Obama poznamenal, že „v tomto zmysle zakladatelia krajiny systém nestvorili“. „Nemáme vládu, kde by nejaký vplyvný muž ľuďom okolo seba nariaďoval a nepriateľov vyháňal,“ povedal Obama.

Vyjadril tiež obavu, že Trump nemá „základné znalosti o svete“ a neprejavuje záujem sa o ňom niečo dozvedieť. Prezident, „ktorý veciam nerozumie“, Obamovi naháňa strach. Republikánsky kandidát podľa súčasného prezidenta tiež zrejme „toho veľa nevie o jadrových zbraniach, kde sú jednotlivé krajiny alebo aký je rozdiel medzi sunnitskou a šiitskou vetvou moslimskej viery“.

Obama má vystúpiť dnes na nominačnom zjazde Demokratickej strany, na ktorom bola v noci na stredu nominovaná Hillary Clintonová kandidátkou demokratov pre jesenné prezidentské voľby.

Viceprezident Joe Biden v relácii Good Morning Amerika televízie ABC povedal, že ruský prezident Vladimir Putin si neželá, aby sa Clintonová stala prezidentkou. Odporcovia USA si podľa neho myslia, že je pre nich lepšie, keď v Bielom dome bude „niekto, kto netuší, čo robí“, ako niekto tak „rozhodný ako Hillary“. Putinovi sa podľa neho nepozdáva jednotné NATO ani Európska únia.

Demokrati vinia Rusko z úniku e-mailov členov Demokratickej strany, z ktorých vyplýva, že stranícke vedenie dávalo už v dobe primárnych volieb prednosť Clintonovej pred jej súperom Berniem Sandersom. Informácie boli zverejnené tesne pred zjazdom strany, v piatok.

Biden povedal, že si nie je istý, či je za únik zodpovedné Rusko, ale vyhlásil, že by to zodpovedalo doterajšiemu správaniu Ruska. Kremeľ dôrazne odmietol zaťahovanie Ruska do amerických volieb. Jeho hovorca Dmitrij Peskov povedal, že USA nepodali k obvineniu s e-mailami žiadne konkrétne fakty a že sa Rusko dôsledne vyhýba akémukoľvek zasahovaniu do amerických volieb. Trump vyjadril obdiv ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Biden obvinil Trumpa aj Mikea Pencea, ktorý prijal republikánsku nomináciu na viceprezidenta, že „nevedia o čom hovoria“, keď hovoria o témach národnej bezpečnosti. Trump chce podľa Bidena narušiť spojenectvo USA sa členmi NATO.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Donald Trump