Pápež František začal päťdňovú návštevu Poľska

Pápež František priletel popoludní do juhopoľského Krakova. Začal tak svoju prvú návštevu Poľska od nástupu do čela katolíckej cirkvi pred tromi rokmi.

27.07.2016 16:41 , aktualizované: 17:34
pápež František, Foto: ,
Pápež František
debata (5)

Ešte dnes by sa mal stretnúť s prezidentom Andrzejom Dudom. Hlavným bodom jeho päťdňovej cesty sú ale krakovské Svetové dni mládeže.

V ďalších dňoch pápež zavíta do bývalého nemeckého nacistického vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka. Navštívi tiež najvýznamnejšie poľské mariánske pútnické miesto na Jasnej Hore v Čenstochovej.

Návštevu Poľska František zavŕši v nedeľu, keď tiež skončí stretnutie mladých katolíkov z celého sveta. Na jeho záver sa uskutoční veľká omša, na ktorej usporiadatelia očakávajú až 1,5 milióna ľudí.

Vzhľadom na niekoľko krvavých útokov spáchaných v poslednej čase vo Francúzsku a v Nemecku sú v Poľsku pripravené dôkladné bezpečnostné opatrenia sprevádzajúce pápežovu cestu aj krakovské stretnutia. Zúčastňuje sa na nich viac ako 20 000 policajtov a vojakov a okolo Krakova je niekoľkokilometrová prísne strážená zóna. Kontroly, aj keď náhodné, sú zavedené na poľských hraniciach vrátane letísk a prístavov.

Pápež zvoláva požehnanie na prezidenta a na občanov Slovenska

Pápež František zvoláva na prezidenta SR Andreja Kisku a občanov Slovenska hojné požehnanie všemohúceho Boha. Svätý Otec František pri ceste do Poľska počas preletu nad územím Slovenska zaslal telegram prezidentovi Slovenskej republiky Andrejovi Kiskovi. „Vstupujúc do slovenského vzdušného priestoru po ceste do Poľska na moju pastoračnú návštevu odovzdávam Vašej Excelencii srdečný pozdrav. Zvolávam na Vás a vašich spoluobčanov hojné požehnanie Všemohúceho Boha,“ napísal v telegrame Svätý Otec.

Pozdrav Svätého Otca Františka prezidentovi a občanom Slovenskej republiky z paluby lietadla počas preletu ponad Slovenskú republiku bol tlmočený prostredníctvom komunikácie pilotov lietadla a riadiacich letovej prevádzky. Pápež podľa tradície posiela hlavám štátov krajín, cez ktoré prelieta, pozdravné telegramy.

Prezident Kiska pozve pápeža Františka na návštevu Slovenska

Prezident Andrej Kiska má o 17:00 počas Svetových dní mládeže stretnutie na zámku Wawel v poľskom Krakove s pápežom Františkom. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta s tým, že Kiska sa už stretol so slovenskými pútnikmi, dobrovoľníkmi a biskupmi v meste Skawina.

"So Svätým Otcom som mal stretnutie minulý rok, vtedy to bol 40-minútový rozhovor. Dnes ho chcem v prvom rade pozdraviť od ľudí z celého Slovenska a opätovne pozvať na návštevu našej krajiny. Boli by sme nesmierne radi, keby prišiel,“ povedal Kiska.

Prezident Kiska zároveň vyjadril úctu organizátorom a dobrovoľníkom Svetových dní mládeže. „Je tu symbolicky horúco. Okrem počasia je tu aj horúca atmosféra mladých ľudí, ktorí sa nesmierne tešia na Svätého Otca. Klobúk dole pred dobrovoľníkmi, organizátormi, s ktorými som mal možnosť sa stretnúť. Za vlastné peniaze a trošku aj za vlastné zdravie robia neskutočný kus práce kvôli tomu, aby tu takéto stretnutie mohlo byť,“ povedal Kiska a vyjadril svoje potešenie z toho, že aj na Slovensku máme takýchto mladých ľudí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #pápež František #Setové dni mládeže