Polícia v Nemecku zadržala mladíka, bol v kontakte s mníchovským strelcom

Nemecká polícia neďaleko Stuttgartu na juhu krajiny zadržala 15-ročného chlapca, ktorého podozrieva z možnej prípravy útoku. Pri výsluchu sa priznal, že to kvôli osobným i školskom problémom zvažoval, nakoniec si to však rozmyslel. Pri domovej prehliadke bytu rodičov našla veľké množstvo nábojov malého kalibru a viacero nožov a dýk, napísala agentúra DPA.

27.07.2016 17:40 , aktualizované: 20:00
debata (15)

Polícia tiež zistila, že mladík bol cez internet v kontakte so strelcom z Mníchova, ktorý minulý týždeň v piatok zabil deväť ľudí. Polícia o chlapcovom kontakte na strelca dostala tip, bol s ním v spojení na hráčskom diskusnom fóre k istej akčnej hre. V noci na utorok potom mladíka v okrese Ludwigsburg severne od Stuttgartu zadržala. Teraz je na psychiatrickej klinike.

Prokuratúra už vylúčila, že by prípad mal teroristické pozadie. Teraz je vyšetrovaný kvôli nelegálnemu držaniu zbraní a výbušnín, väzba ho ale podľa DPA zrejme nečaká.

Podľa vyšetrovateľov zamýšľal udrieť v škole, ktorú navštevuje a kde vraj čelil šikanovaniu. Na internete zverejňoval fotografie a kresby, ktoré ukazovali na prípravu masakry. Rodičia boli podľa DPA zaskočení, že u nich polícia našla muníciu a materiál na výrobu výbušnín.

Bezpečnostná situácia v Nemecku je napätá, krajina totiž v uplynulom týždni čelila niekoľkým útokom. V pondelok vo vlaku v Bavorsku napadol 17-ročný Afganec cestujúcich a päť ich zranil. Polícia útočníka zastrelila. V piatok v Mníchove 18-ročný mladík iránskeho pôvodu zastrelil deväť ľudí a niekoľko ďalších zranil, nakoniec spáchal samovraždu. Ďalší útok sa odohral v nedeľu v juhonemeckom Reutlingene, kde sýrsky žiadateľ o azyl zabil ženu a päť ľudí zranil. O niekoľko hodín neskôr iný Sýrčan, ktorému Nemecko odmietlo udeliť azyl a ktorý sa prihlásil k Islamskému štátu, odpálil v bavorskom Ansbachu nálož. Pri explózii zahynul, niekoľko ľudí utrpelo zranenia.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #zbrane