Ochrániť všetky kostoly vo Francúzsku je nemožné

Islamskí teroristi rozšírili svoj strach na kresťanov, ktorí sa schádzajú na bohoslužbách. Náboženskí fanatici pritom ukázali, že sú odhodlaní útočiť nielen vo veľkých mestách. Terčom môže byť nielen Paríž či nedávno Nice, ale aj menej zaľudnená časť Francúzska. Tak ako Saint-Étienne-du-Rouvray, kde zabijaci podrezali staručkého farára.

28.07.2016 07:29
debata (10)

Môžu sa odteraz francúzski kresťania cítiť bezpečne počas modlitieb a kázní? Bývalý veliteľ elitnej protiteroristickej jednotky Frédéric Gallois upozornil, že na celom území je to nezvládnuteľná vec.

„Nedajú sa rozmiestniť policajti pred každý z 35-tisíc kostolov vo Francúzsku,“ povedal pre portál časopisu L'Express. Dodal, že bezpečnostné zložky sú už aj tak preťažené ochranou mnohých budov, na ktoré by islamisti mohli chcieť zaútočiť. Poznamenal, že viac bezpečnosti v okolí kostolov by mohlo priniesť posilnenie obecnej polície a využitie esbéesiek.

Obava z krvipreliatia v kostoloch pritom nie je nová, len ľudia ju zjavne citlivo nevnímali pred útokom dvoch hrdlorezov v Saint-Étienne-du-Rouvray. V apríli minulého roku polícia odhalila plán 24-ročného študenta alžírskeho pôvodu Sida Ahmeda Ghlama, ktorý chcel vraždiť na juhu krajiny vo Villejuif, kde je približne 51-tisíc obyvateľov.

Vyšetrovatelia to odhalili po jeho zatknutí, keď zavraždil v aute jednu ženu. Pátraním zistili, že nejaký francúzsky hovoriaci muž v Sýrii ho nabádal, aby spáchal atentát v kostole vo Villejuif.

Mimochodom, nedá sa vylúčiť, že toto mesto mohlo mať pre islamistov aj protižidovskú symboliku pre názov. Vo francúzštine totiž ville znamená mesto a juif je Žid/židovský. (Pomenovanie Villejuif však pochádza od vily, ktorú tam veľmi dávno vlastnil nejaký Juvius či Juveus.) V súvislosti s bezpečnostnými opatreniami vo Francúzsku opozícia čoraz viac búši do socialistickej vlády, aby postupovala dôraznejšie.

Pravici sa zdajú nedostatočné doterajšie kroky spojené s výnimočným stavom vyhláseným v novembri 2015 po atentátoch v Paríži. Exminister obrany Hervé Morin, ktorý je teraz šéfom regionálnej vlády v Normandii, kde sa nachádza Saint-Étienne-du-Rouvray, povedal pre denník Le Figaro, že si treba brať príklad od štátov, ktoré sú najviac zasiahnuté terorizmom. „Postupujme podľa izraelského vzoru,“ zdôraznil.

Exprezident Nicolas Sarkozy chce tiež pritvrdiť. „Nemôžem súhlasiť s používaním intelektuálnych schém z minulosti na súčasnú skutočnosť,“ povedal pre noviny Le Monde. Sarkozy považuje za nevyhnutné zasiahnuť do prezumpcie neviny, pretože teroristická organizácia Islamský štát vedie vojnu proti Francúzsku.

Chce, aby tí, ktorých tajná služba registruje ako nebezpečných sympatizantov radikálov, boli právne označení za podozrivých. Umožnilo by to zatknúť ich. „Náš systém musí chrániť radšej potenciálne obete ako pravdepodobných páchateľov nejakého ďalšieho atentátu,“ podčiarkol. Sarkozy v tejto súvislosti varoval, že ak demokracia neochráni svojich občanov, potom by občania mohli začať vzdorovať demokracii.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #teroristický útok