Merkelová verí, že Nemecko dôsledky útokov zvládne

Nemecko urobí všetko pre objasnenie teroristických útokov z minulého týždňa a pre dolapenie ľudí, ktorí za nimi stáli. EÚ však podľa nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej zatiaľ nerobí dosť v migračnej kríze.

28.07.2016 13:39 , aktualizované: 16:22
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (113)

Na tlačovej konferencii to povedala kancelárka Angela Merkelová. V súvislosti s migračnou krízou a s atentátmi zopakovala svoje vlaňajšie vyhlásenie: „Zvládneme to.“ Súčasnú situáciu označila za historickú skúšku.

Merkelová odsúdila útoky vo Würzburgu a v Ansbachu, ktoré označila za islamistický terorizmus. Uviedla, že Nemecko vedie boj proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) aj proti iným teroristickým zoskupeniam. „Nie sme ale vo vojne ani v boji proti islamu,“ zdôraznila kancelárka. Zároveň ale pripomenula skoršie vyjadrenie svojej vlády, ktorá očakáva od moslimských duchovných, že sa budú dôraznejšie odsudzovať teroristické činy, ktorých páchatelia sa islamom zaštíťujú.

Potupa Nemecka, aj utečencov hľadajúcich pomoc

Merkelová kritizovala tiež skutočnosť, že za útokmi sú utečenci. Označila to za „potupu“ Nemecka, ako aj všetkých ľudí, ktorí utečencom pomáhajú. Zároveň je to potupa pre „mnohých iných utečencov, hľadajúcich u nás pomoc pred vojnou a násilím“.

„Tieto útoky sú zdrvujúce, skľučujúce a deprimujúce,“ vyhlásila kancelárka. Zároveň porušili tabu, keď boli „vykonané na miestach, kde mohol byť každý jeden z nás“. Podľa nej existuje spojitosť medzi incidentmi v Bavorsku a predchádzajúcimi útokmi v Nice, v Bruseli, v Paríži alebo v americkom Orlande.

Podľa kancelárky chcú teroristi pripraviť Západ o jeho slobodu a o jeho spôsob života. Snažia sa podľa nej tiež zasiať nenávisť medzi kultúry a medzi náboženstvá a pripraviť Nemecko o ochotu pomáhať ľuďom v núdzi. Merkelová ale vyjadrila presvedčenie, že Západ obstojí v skúške, v ktorej čelia odvrátenej strane globalizácie.

Zopakovala tiež svoj postoj, že Nemecko zvládne migračnú krízu. „Pred jedenástimi mesiacmi som nepovedala, že to bude jednoduchá vec, ktorú zvládneme len tak mimochodom. Ale rovnako ako vtedy, aj teraz som presvedčená, že našu historickú úlohu zvládneme,“ konštatovala. Dodala, že Nemecko sa vyrovná aj s novou výzvou, ktorou je islamistický teror.

Kancelárka predostrela deväťbodový bezpečnostný plán

Vláda sa po útokoch v Bavorsku snaží obnoviť dôveru občanov a zabezpečiť, aby sa podobné útoky neopakovali. Predostrela deväťbodový plán s niektorými novými opatreniami, ktoré by mali zaistiť vyššiu bezpečnosť. Patrí medzi ne lepšia kontrola internetovej komunikácie, zvýšenie počtu spolupracovníkov nemeckých bezpečnostných orgánov, vytvorenie národného registra vstupov a výjazdov do zahraničia, zníženie prekážok pre vyhostenie žiadateľov o azyl, spoločné antiteroristické cvičenia polície a armády, či zavedenie systému včasného varovania v prípade možnej radikalizácie utečencov.

Merkelová sa na dnešnej tlačovej konferencii vyjadrila k útokom z minulého týždňa vôbec prvýkrát. Kancelárka tiež nebola na mieste útokov vo Würzburgu a v Ansbachu. Dnes uviedla, že sa zúčastnila smútočného aktu v Mníchove, kde osemnásťročný strelec zabil deväť ľudí, a že si pri tej príležitosti pripomenula obete zo šetkých troch miest. Podľa ankety televíznej stanice n-tv počas tlačovej konferencie sa väčšina hlasujúcich prikláňala k názoru, že kancelárka na atentáty v Bavorsku reagovala príliš neskoro: bolo o tom presvedčených okolo 80 percent telefonujúcich.

EÚ podľa Merkelovej zatiaľ nerobí dosť v migračnej kríze

Európska únia zatiaľ nerobí dosť pre riešenie utečeneckej krízy. Merkelová to povedala s tým, že je sklamaná z toho, že sa zatiaľ podarilo medzi členské krajiny únie rozdeliť len niekoľko tisíc utečencov. Podľa nej je však pozitívny súhlas všetkých úniových krajín s posilnením ochrany vonkajšej hranice únie.

EÚ podľa Merkelovej nerobí dosť pri prijímaní utečencov zo Sýrie, najmä v porovnaní s tým, koľko utečencov prišlo do Turecka, Jordánska a Libanonu. Navyše podľa nej nefunguje rozdeľovanie utečencov tak, aby záťaž migračnej krízy rovnomerne niesli všetky úniové krajiny. „Som sklamaná tým, že u niektorých je nedostatočná ochota tu niečo robiť,“ uviedla kancelárka.

Vyjadrila ale potešenie z toho, že členské štáty sa dohodli posilniť európsku pohraničnú službu Frontex. Ocenila tiež Poľsko za ochotu zapojiť sa do misie proti prevádzačom utečencov v Egejskom mori a bližšie nespresnené krajiny východnej Európy za snahu pomáhať pri riešení príčin úteku priamo v krízových regiónoch.

Merkelová tiež vyjadrila presvedčenie, že je potrebné čo najrýchlejšie zabezpečiť dostatočnú ochranu vonkajších hraníc EÚ, aby bolo možné zrušiť kontroly na vnútorných hraniciach schengenského priestoru. Kancelárka si tiež želá rýchle obnovenie pravidiel dublinského dohovoru, podľa ktorého musí o azyle pre utečenca rozhodnúť tá krajina EÚ, na ktorej územie dotyčný vstúpi ako na prvé.

Podpora TTIP, je dôležitá pre Nemecko aj pre EÚ

Nemecká kancelárka naďalej podporuje uzavretie zmluvy o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. Dohoda známa ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) je podľa kancelárky dôležitá pre Európu aj pre Nemecko.

„Považujem túto dohodu za absolútne správnu a dôležitú,“ vyhlásila Merkelová. Podľa nej je logické, aby dva najväčšie hospodárske bloky sveta vzájomnou obchodnou dohodou stanovili štandardy, ktoré okrem iného pomôžu zaistiť bezpečnosť zamestnancov.

Nemecko patrí medzi európske krajiny, v ktorých je najsilnejší odpor voči TTIP. Kritici sa obávajú najmä otvorenia európskeho trhu pre geneticky modifikované potraviny alebo zníženie spotrebiteľských štandardov.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Angela Merkelová