Videla anjela, ale jej chlapec sa stal diablom

Syn povedal matke, že ide navštíviť bratranca, no vybral sa do kostola, kde s ďalším hrdlorezom zaútočil na veriacich počas omše. Francúzski vyšetrovatelia zistili, že druhým islamským teroristom v Saint-Étienne-du-Rouvray bol Abdel Malik Petitjean.

28.07.2016 20:00
francúzsko, hrdlorez Foto:
Dvaja hrdlorezi z kostola na archívnom zábere. Vľavo je Adel Kermiche a vpravo Abdel Malik Petitjean, ktorého identifikovali ako druhého útočníka. Snímka je z videozáznamu, ktorý zverejnil tzv. Islamský štát a obaja na nahrávke prisahali vernosť tejto teroristickej organizácii.
debata (14)

Identifikácia trvala od utorka dlhšie, lebo policajná streľba mu zohavila tvár, v databáze nemali jeho odtlačky prstov, keďže nebol trestaný, a rodina nealarmovala kriminalistov, pretože v ňom videla neviniatko. Jeho zločin pritom vrhá zlý tieň na Turecko, lebo včas neinformovalo Francúzsko, že sa chcel pridať k islamským radikálom na Blízkom východe.

Petitjean, ktorý mal 19 rokov, síce chýbal v registri trestov, ale tajná služba ho pred mesiacom zaradila na zoznam nebezpečných osôb podozrivých zo sympatií k radikálom. „Podľa zdrojov z bezpečnostných zložiek sa chcel v júni dostať cez Turecko do Sýrie,“ napísal portál časopisu L'Express v súvislosti s tým, že plánoval bojovať po boku teroristickej organizácie Islamský štát.

Prípad Petitjeana je dôkazom, ako mladý moslim dokáže pred najbližšími zatajiť radikalizáciu. „To je nemožné. Nestvorila som diabla. Je inteligentný. Islamský štát je niečo, čo sa nikdy neobjavilo v jeho reči,“ zdôraznila jeho matka Yamine v rozhovore pre stanicu BFMTV. Podobne prehovorila aj pre stanicu France Bleu: „Môj syn je anjel. Poznám môjho chlapca. Nemá nič spoločné s atentátom v kostole.“

Tvrdila, že syna, ktorý u nej býval, naposledy počula v pondelok, keď vravel, že je u bratranca v Nancy, čiže v predvečer prepadnutia kostola, v ktorom potom s rovesníkom Adelom Kermichom podrezal staručkého farára. Porovnanie vzoriek DNA matky a syna však dokázalo, že ten, čo mal vyzerať ako anjel, sa stal diablom. Druhým dôkazom je, že v byte, kde žil druhý terorista Kermiche, kriminalisti našli doklady totožnosti patriace Petitjeanovi.

Server týždenníka Le Point napísal, že polícia vedela, že Petitjean predstavuje hrozbu: „Protiteroristická jednotka minulý víkend rozposlala po celej krajine jeho fotografiu s varovaním, že plánuje atentát sám alebo spolu s ďalšími osobami, pričom čas, miesto a spôsob útoku sú neznáme.“ Pri razii u jedného islamistu totiž pred týždňom našli v mobile dôkaz v podobe videa, na ktorom bol Petitjean.

Vyvstáva otázka, či Petitjean unikol z hľadáčika francúzskej tajnej služby, ktorá ho len nedávno umiestnila na spomínaný zoznam nebezpečných osôb. Denník Le Figaro objasnil, že chyba nenastala vo Francúzsku, ale v Turecku. „Hranice so Sýriou chcel prekročiť 10. júna, lenže Ankara to oznámila Parížu až 29. júna.“ Keď mu zabránili prekročiť sýrske hranice, na druhý deň sa pokojne vrátil do Francúzska. Pochopiteľne, miestne bezpečnostné zložky kvôli tureckej pomalosti netušili, že je nebezpečný a už doma. Koncom júna tak Francúzsko už zbytočne (nevedomky) informovalo štáty EÚ s vonkajšou schengenskou hranicou, to znamená vrátane Slovenska, aby si všimli v cestovnom pase meno Abdel Malik Petitjean, keby sa taká osoba vracala do Európy.

Petitjean maturoval v minulom roku na obchodnej škole. Potom si zarábal na dvoch miestach – v obchode v meste a občas na letisku. V životopise označil za svoje záľuby box, počítačové hry, sci-fi filmy a box. Pravidelne chodil do mešity. Zatiaľ sa nevie, čo sa podpísalo pod jeho radikalizáciu. Pred útokom v kostole nakrútil s komplicom Kermichom video, na ktorom spoločne prisahajú vernosť teroristickému Islamskému štátu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Francúzsko