Francúzsko chce zmeniť financovanie mešít

Vo Francúzsku by sa malo zastaviť budovanie moslimských modlitební za peniaze z cudziny. Vyplynulo to zo slov premiéra Manuela Vallsa, ktorý sa vyslovil za zákaz zahraničného financovania výstavby mešít.

30.07.2016 08:00
Manuel Valls Foto:
Manuel Valls sa vyslovil za zákaz zahraničného financovania mešít vo Francúzsku.
debata (15)

Kritizoval zároveň fakt, že úrady umožnili jednému z páchateľov utorňajšieho útoku v severofrancúzskom kostole prepustenie z väzby a sledovanie iba prostredníctvom elektronického náramku.

„Treba uskutočniť plošnú revíziu a vytvoriť si s islamom vo Francúzsku nový vzťah,“ zdôraznil Valls v rozhovore pre noviny Le Monde. Navrhol stanoviť časový rámec, počas ktorého nebude možné financovať stavanie mešít zo zahraničných zdrojov.

Takisto podporil myšlienku, aby sa výhradne na francúzskom území, čiže nikde inde, vzdelávali imámovia. Nenávistní islamskí kazatelia totiž pomáhajú radikalizovať mladých európskych moslimov.

Valls upozornil, že elektronický náramok pre Adela Kermicha, jedného z dvoch hrdlorezov v kostole, znamenal zlyhanie. „Tento systém je nevyhnutné znovu prehodnotiť. Bude nutný iný postup. Hodnotiť prípadu od prípadu, s ohľadom na to, že džihádisti vedia šikovne skrývať svoje zámery,“ povedal premiér.

Medzitým vo Francúzsku pokračuje vyšetrovanie útoku v Saint-Étienne-de-Rouvray, kde Kermiche s komplicom vtrhli do kostola a podrezali staručkého farára. Kermiche, ktorý mal 19 rokov, žil v tomto severofrancúzskom dejisku tragédie. Býval u rodičov a dvakrát sa pokúsil odcestovať do Sýrie, za čo strávil desať mesiacov za mrežami.

Nakoniec ho však prepustili s podmienkou, že jeho pohyb bude monitorovaný elektronickým náramkom. Lenže technické zariadenie bolo každodenne na niekoľko hodín deaktivované, keď mal povolené vychádzky z domu. Tie mával od 8.30 do 12.30, čiže v čase, keď obaja prepadli veriacich počas omše.

K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, ktorá v stredu zverejnila videonahrávku, na ktorej dvaja mladí islamskí radikáli prisahajú vernosť jej vodcovi. V súvislosti s prepadnutím kostola sú vo väzbe traja ľudia, ktorí mohli byť napojení na atentátnikov (polícia oboch zastrelila). Jedným zo zatknutých je sýrsky utečenec žijúci v azylovom zariadení.

Po hroznom útoku v Saint-Étienne-de-Rouvray sa organizácia združujúca moslimov vo Francúzsku snaží o zachovanie dôvery s kresťanmi. Rada pre islamské vyznanie apelovala na svojich veriacich, aby v nedeľu išli do kostolov na znak solidarity s kresťanmi.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Manuel Valls #mešity