Oblečú v Petrohrade Davidovi trenírky?

Obyvatelia kultúrnej metropoly Ruska rozhodnú, či a ako má byť zahalená nahota Michelangelovho Davida. Kópia majstrovského diela renesančného génia zdobí priestor pred luteránskym Kostolom svätej Anny v Petrohrade, ktorý od mája ponúka prístrešie multimediálnej výstave Michalangelo - Stvorenie sveta. Konkurz nazvaný Obleč Davida! vypísali organizátori výstavy po sťažnosti, že pohľad na obnažené mužské prirodzenie ohrozuje mravnú výchovu detí.

30.07.2016 09:00
debata (90)
Socha Davida. Foto: SITA/AP
David, socha, Michalangelo Socha Davida.

„Tento gigant kazí historický vzhľad mesta a kaličí detské duše,“ cituje portál úradu detskej ombudsmanky Petrohradu zo sťažnosti istej obyvateľky mesta, ktorú vzhľadom na ochranu osobných údajov uvádza pod nepravým menom Inna Ľvovna.

„Ako mohli toho chlapa bez nohavíc postaviť v centre Petrohradu? Škola je hneď vedľa, deti tam chodia, pozerajú na obrieho holého chlapa. Vari je to normálne?“ pýta sa rozhorčená sťažovateľka.

Organizátori výstavy nečakali na rozhodnutie úradov. Akokoľvek môže znieť nereálne, aby sa v 21.¤storočí cenzurovali diela klasikov výtvarného umenia, v Rusku na to majú čerstvý precedens. Len pred štvrťrokom moskovská radnica prikázala organizátorom výstavy k päťstoročnici úmrtia Hieronyma Boscha odstrániť z ulíc hlavného mesta „neetické“ pútače, na ktorých boli postavy zo slávneho triptychu Záhrada pozemských rozkoší tohto holandského majstra.

Petrohradská radnica má tiež povesť prísnej ochrankyne verejnej morálky. Svojho času vyrubila pokutu vo výške 125 eur aktivistovi za práva sexuálnych menšín len za to, že v centre mesta držal v rukách transparent s nápisom: „Homosexualita nie je zvrátenosť. Zvrátenosťou je hokej na tráve a balet na ľade.“

„V Sovietskom zväze sex nie je,“ vyhlásila pred tromi desaťročiami ruská diskutérka v jednom z telemostov, v akých obyčajní Rusi a Američania za perestrojky debatovali o spôsobe svojho života. Prudérnosť, typická pre komunistický režim, je síce v Rusku už minulosťou, ale pod vplyvom čoraz užšieho prepojenia štátu s pravoslávnou cirkvou sa objavujú recidívy oficiálnej ideológie z čias, keď sa hovorilo len o rodine ako základe spoločnosti a sex i nahota boli tabu.

Úrad petrohradskej ombudsmanky tvrdí, že jeho pracovníci sa snažili Innu Ľvovnu presvedčiť, že v meste na Neve je veľa sôch obnažených postáv, ktoré predsa nemožno všetky zahaliť či demontovať, ona však trvala na svojom.

„Tie stoja už dávno, ľudia si na ne zvykli, ale táto novinka kole čestným ľuďom oči,“ cituje ju portál spbdeti.org. Sťažnosť nestiahla ani po tom, čo jej oznámili, že riaditeľ susednej školy Maxim Pratusevič nemá žiadne výhrady k Davidovi. „Naši žiaci sú dostatočne vzdelaní, aby sa nevysmievali kópii skvostu svetového umenia,“ poznamenal Pratusevič.

Aby sa vyhli problémom, organizátori výstavy chcú ponechať rozhodnutie na Petrohradčanov. Tí môžu do polovice augusta predkladať návrhy, ako zakryť nahotu Davida. Prišli im už desiatky nápadov. Niekto by na päťmestrovú sochu navliekol dres miestneho futbalového klubu Zenit, podľa iného by mu pristali povestné Boratove plavky či červené trenírky.

Prišiel aj návrh, aby prirodzenie Davida ako figovým listom prekryli hárkom so sťažnosťou Inny Ľvovny. Po dvoch týždňoch budú Petrohradčania hlasovať. „Ak skutočne rozhodnú, že ho máme obliecť, tak sľubujem, že ho oblečieme,“ povedal pre portál lifenews.ru organizátor výstavy Maxim Volkov.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Petrohrad #david #Michelangelo